• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Antalet vräkta hyresgäster minskade förra året. /TT Foto: TT

Färre hyresgäster vräks – bara var tredje ansökan verkställs

Publicerad

Antalet hyresgäster som vräks från sin bostad fortsätter att minska, visar siffror från Kronofogden.

I fjol sjönk antalet ansökningar om vräkning med sju procent jämfört med 2016.

– Vi arbetar med att få till en lokal samverkan mellan hyresvärden och Socialtjänsten. Det har bidragit, säger Kim Jonsson på Kronofogden till SVT Nyheter.

2016 inkom 5.758 ansökningar. I fjol hade antalet sjunkit till 5.376.  De vräkningar som faktiskt genomfördes minskade från 1.973 till 1.938.

Drygt var tredje ansökan ledde alltså till en vräkning.

Ny redovisning

Kronofogden redovisar också, för första gången, även antalet ansökningar om att få ett beslut på vräkning, en så kallad ansökan om betalningsföreläggande.

Dessa ansökningar minskade i fjol med nästan 5 procent – från 22.397 till 21.248.

Det innebär att mindre än var tionde ansökan till slut leder till vräkning.

Drabbade barn har halverats

–  Att nio av tio ansökningar inte leder till vräkning talar för att fler skulle kunna komma överens utan att blanda in oss, säger Kim Jonsson som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

Sedan 2008 finns en nollvision för vräkningar av barnfamiljer i Sverige, dit det är en bit kvar.  I fjol fick 392 barn uppleva att båda eller någon av föräldrarna tvingades lämna hemmet. Det är en ökning med fem barn.

Sedan nollvisionen började gälla har dock antalet barn som berörs av vräkning nästan halverats.

– Vårt mål är att så får barn som möjligt ska bli berörda av vräkning, säger Kim Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.