Det framgår av Folkhälsomyndighetens veckorapport som publicerades på fredagen.
81 801 tester analyserades, och bara 3,4 procent av dem visade på en pågående infektion. Veckan före var andelen 6,2 procent.
Antalet analyserade tester är ett nytt veckorekord under pandemin, men fortfarande en bra bit från målet på 100 000 tester i veckan.
Fler lindriga fall
Allt fler av de nya smittfallen definieras också som lindriga. Förra veckan gällde det 89 procent av fallen – en skarp kontrast mot läget i början av pandemin då det var svårt både att testas och att få vård. Så sent som i början av maj räknades hälften av alla nya fall som allvarliga, men sedan dess har andelen gradvis minskat.
Statistiken går hand i hand med andra gynnsamma trender. De senaste veckorna har både dödsfallen och antalet intensivvårdade minskat stadigt.
R-talet går ned
Det så kallade R-talet, har också vikt nedåt markant enligt en annan rapport från Folkhälsomyndigheten. Talet, som anger hur många som varje smittad person för viruset vidare till i genomsnitt, låg länge och pendlade kring 1, men har gått ned sedan mitten av juni. Under perioden 3-9 juli låg det i snitt på 0,58, enligt rapporten.
Men 11 procent av de nya fallen förra veckan definieras alltså som allvarliga. Det innebär att runt 300 personer med allvarliga symtom fick en covid-19-diagnos.
Gävleborg högst på listan
Flest nya fall i relation till befolkningen upptäcktes i Region Gävleborg, 94 per 100 000 invånare, följt av Västernorrland (52), Jönköping (49) samt Norrbotten och Västmanland (båda 40). Om detta beror på att de testar mer än andra regioner eller på att de har en mer omfattande smittspridning framgår inte av rapporten.
Nästan alla regioner har registrerat färre nya fall i relation till befolkningen. Gävleborg, Gotland och Kronoberg noterade små ökningar från vecka 27 till vecka 28, medan läget var oförändrat i Skåne och Sörmland. Blekinge, Värmland och Västerbotten hade minst antal nya fall, 7 per 100 000 invånare.