Foto: SVT

Affärsman gömde miljoner i skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Affärsmannen Hans Thulin lämnade Sverige 1989 med över hundra miljoner i skulder. Pengarna har han gömt i ett skatteparadis, avslöjar tidsskriften Fokus.

I förra veckan avslöjades tusentals människor runt om i världen som använder sig av skatteparadis, genom att hemliga dokument läckt ut till journalister.

I materialet finns uppgifter om ett 70-tal svenskar. Avslöjandet har väckt stor internationell uppmärksamhet och nu avslöjar tidskriften Fokus ett av de svenska namnen i materialet – Hans Thulin.

Han en av de stora spelarna i 80-talets fastighetsbubbla och har under många år varit en av de svenskar som haft de största skulderna hos Kronofogden.

Blev rik på fastigheter

Hans Thulin blev omtalad som den som köpte världens dyraste bil och konstnären Nils Dardels verk ”Den döende dandyn” för 13 miljoner kronor – länge ett svenskt rekord i konstsammanhang.

Men hans fastighetsimperium gick under i samband med finans- och fastighetskraschen i början av 1990-talet och Thulin gjorde personlig konkurs.

Sedan dess har han legat högt på topplistan som en av de svenskar som haft de största skulderna hos Kronofogden. Staten har i 16 års tid försökt få tillbaka alla miljoner.

Förde över hundratals miljoner

De läckta uppgifterna ger en inblick i en tidigare sluten värld. Fokus avslöjar bland annat att Thulin mellan 2005 och 2008 hade kopplingar till bolag på Cook-öarna och att det därifrån fördes över 120 miljoner kronor till Schweiz. Enligt Fokus tyder all korrespondens tidningen kommit över på att Hans Thulin i praktiken haft full frihet att hantera dessa pengar.

Så sent som i januari i år hade Thulin en skuld till statliga Svensk Exportkredit på 179 miljoner kronor. Därefter har Svensk Exportkredit dragit tillbaka sina krav, men vill i dag inte kommentera detta varken till Fokus eller SVT.

Svårt att lagstifta

Genom de läckta uppgifterna som spridits i medierna de senaste veckorna har vi fått en inblick i en tidigare sluten värld. Staffan Andersson, är skattejurist och ordförande internationella handelskammarens referensgrupp för internationella skatter i Sverige och har stor erfarenhet av den här typen av bolagskonstruktioner, där det kan vara svårt att spåra exakt vem som äger vad:

– Sen har man ju ofta den konstruktionen att man döljer vilka som är aktieägare där man har särskilda målvakter som kontrollerar aktien.

Men att försöka lagstifta för att komma åt pengar och ägare är inte helt lätt:

– Det här är ju en industri, det är ju väldigt många banker och rådgivare utomlands som tjänar väldigt mycket pengar på det.

Fakta

Läcka om skatteparadis

Informationen om Hans Thulins bolag är hämtad ur en dataläcka från ett antal skatteparadis.

I centrum finns organisationen Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) i Washington som har kommit över 2,5 miljoner datafiler om mer än 120.000 offshoreföretag i helga världen.

Sammanlagt 86 journalister från 46 länder har i över ett år läst e-post, kontoutdrag och andra filer i det läckta datamaterialet som spänner över nästan 30 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.