De omfattande och förödande bränderna i Australien har skapat otaliga nyhetsrubriker, några mer sanna än andra. Foto: Saeed Khan/AFP/TT

Felaktiga uppgifter sprids om de anlagda bränderna i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Stora skogsbränder härjar fortfarande på flera platser i Australien. Samtidigt sprids det på nätet obekräftade uppgifter och rena felaktigheter om bränderna.

Skogsbränderna i Australien är ett årligen återkommande problem. Denna säsong startade de redan i början av september, efter en längre period av torrt väder och ovanligt höga temperaturer.

Medan brandmän nu bekämpar de massiva bränderna jagar australisk polis ”firebugs”, personer som dras till och vill starta bränder – ett problem som sedan tidigare är välkänt i landet.

Klimat

Samtidigt spekuleras och sprids också felaktiga uppgifter på nätet och i sociala medier, varav en del rör just hur och varför skogsbränderna uppkommit.

Vilseledande siffror

Flera engelskspåkiga sajter som exempelvis brittiska Daily Mail och även svenska Samhällsnytt och Fria tider har bland annat skrivit att närmare 200 pyromaner ligger bakom bränderna i Australien.

Nyheten har fått stor spridning och delats tusentals gånger – men är direkt felaktig. Även Donald Trump Jr ska ha retweetat uppgifterna.

Korrekt är att australisk polis under de senaste månaderna har gripit 183 personer i New South Wales för att ha brutit mot brandlagstiftningen, något SVT Nyheter skrivit om, men det mesta rör sig om brott mot eldningsförbudet eller oaktsamhet.

De vilseledande siffrorna tillbakavisas också av polisen själva, rapporterar The Guardian.

Totalt 24 personer har under samma period gripits för att medvetet ha anlagt skogsbränder, enligt lokal polis.

Flera obekräftade och falska uppgifter

Sociala medier-analytiker menar att botar och trollkonton kan ha varit inblandade i en desinformationskampanj för att sprida falsk information om bränderna.

Nyhetssajten Buzzfeed har listat en rad andra falska och vilseledande uppgifter som cirkulerat på sociala medier de senaste dagarna. Det rör sig om allt ifrån en photoshoppad bild på en flicka i gasmask med en koala på armen som blivit viral till att artisten Selena Gomez skulle ha donerat fem miljoner dollar till brandbekämpningen – något som ännu är obekräftat.

Efter att bilden blivit viral har konstnären som lagt upp den på sin Instagram uppdaterat delningstexten med en rad om att den är gjord i Photoshop. Foto: Skärmdump @thuie/Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet