Många länder har den senaste tiden infört krav på munskydd på arbetsplatser eller i kollektivtrafiken. Så sent som i helgen meddelade till exempel Danmarks statsminister Mette Frederiksen att munskydd blir obligatoriskt i kollektivtrafiken.
Svenska Folkhälsomyndigheten (FHM) har hittills varit skeptiska till att införa några liknande krav i Sverige, men en ändring kan kanske vara på väg. FHM håller som bäst på att utreda om det finns tillfällen när användandet vore lämpligt och återkommer med eventuella rekommendationer inom kort.
– Munskyddsfrågan är inte död, säger Johan Carlson vid en presskonferens på tisdagen.
Carlson betonar dock att Folkhälsomyndigheten inte anser att ett generellt användande av munskydd är något som skulle öka säkerheten vad gäller smittspridning.
Men, det kan dock finnas tillfällen då munskydd kan vara ett bra komplement då de vanliga smittskyddsåtgärder inte kan vidtas, exempelvis vid patientbesök på vårdinrättningar eller stor trängsel i kollektivtrafiken.
Rekommendationer skapar ofta problem
Johan Carlson säger vidare att man ska vara försiktig med generella rekommendationer då de ofta medför vissa problem, bland annat innebär de ett stort ansvar för den enskilda individen.
– Vi vill vara väldigt specifika. Generella rekommendationer skapar ofta förvirring; är det här en situation där munskydd ska användas?
Generella rekommendationer ska dessutom bara användas om de är absolut nödvändiga, då de riskerar att skapa en trötthet, för till exempel munskydd, bland medborgarna.
– Det är inte lätt att bära munskydd, säger Johan Carlson.