I det första scenariot, räknar Folkhälsomyndigheten med att dagens infektivitet, alltså andel personer som blir sjuka efter att exponerats för smittan, kommer att ligga kvar på låga nivåer och därmed ge en avtagande smittspridning fram till och med september nästa år.
Troligaste scenariot: Ojämn, men snabb ökning
Men, enligt Folkhälsomyndigheten finns också två tänkbara scenarier där det tar fart igen. Det första visar en ökad, men ojämn spridning som snabbt tilltar under hösten 2020 för att sedan lika snabbt avta efter ett par månader, bara för att sedan öka och minska igen.
Scenariot visar ett möjligt förlopp i en situation där infektiviteten ökar snabbt på grund av att människor till exempel umgås mer frekvent, i nya konstellationer och i större grupper.
I scenariot antas att infektiviteten snabbt minskar igen då människor blir medvetna om utbrottet och följer rekommendationer om distansering. Efter ett par månader sker en liknande snabb ökning och minskning.
– Det är det scenario vi tror mest på, säger statsepimediolog Anders Tegnell vid en presskonferens och tillägger att fler lokala smittoutbrott, liknande det som skedde i Gällivare, mycket väl skulle kunna ske på andra ställen i landet.
– Vid ett sådant scenario skulle vi kunna får nya toppar i Stockholmsregionen redan under hösten, säger Tegnell.
Hur stora topparna blir varierar dock i regionerna, enligt Folkhälsomyndigheten. I Detta beroende på hur stor andel som är immuna, mottagliga och smittsamma när ökningen sker. I Skåne skulle till exempel nivåerna bli lägre.
Värsta scenariot: Gradvis och ihållande ökning
I det andra scenariot ökad smittspridning räknar myndigheten med att infektiviteten ökar gradvis och ihållande i landets samtliga regioner.
– Det här är det klassiska pandemiscenariet, säger Anders Tegnell och tillägger att ett sådant scenario skulle leda till ett smittoutbrott som pågår längre och som i de flesta regioner blir tillplattade utan distinkt topp.
Prognoserna i rapporten bygger på antalet rapporterade fall av covid-19 mellan 23 februari och 4 juli i år.