FI:s generaldirektör: Bank-id kanske borde förstatligas

Publicerad

Vid sidan av energi och kommunikation, bedöms betalningssystemet vara kritiskt för att samhället ska fungera. Bank-id har blivit så viktigt att det kanske borde förstatligas, menar Finansinspektionen.

Den finansiella sektorn måste snabbt bli bättre på att förebygga och hantera cyberhot, det konstaterar Finansinspektionen i en rapport till regeringen. Ett av förslagen är att sätta bank-id under mer statlig kontroll.

– När det blir så stort och dominerande, då blir det också en kritisk säkerhetsfråga och vi måste tänka igenom hur vi kontrollerar detta, och kanske tänka tanken att det ska vara i statlig ägo, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Bank-id: Inget emot mer tillsyn

Bank-id, som ägs av banker, har mer än 90 procent av marknaden för identifiering online. Vid sidan finns andra privata alternativ som Freja eID och ett par andra mindre aktörer.

Bank-id:s vd Johan Eriksson har inget emot mer statlig tillsyn.

Men skulle inte förslaget om att få en statlig konkurrent, riskera slå undan benen för bank-id?

– Vi hoppas att de senaste 20 åren visat att det har varit både effektivt och lyckosamt med ett samarbete mellan det offentliga och privata.

FI vill skynda på cybersäkerhetscenter

Finansinspektionen tycker också att arbetet med att bygga upp det nationella cybersäkerhetscentret NCSC borde skyndas på. Det är en samverkan mellan Försvarsmakten, FRA, MSB och Säpo, som också ska inkludera polisen, PTS och FMV. Centret är tänkt att vara klart 2025.

– Vi rekryterar och bygger organisationen nu. Men jag tror det är möjligt att i huvudsak vara färdigutvecklade till 2023, säger chefen för det nationella cybersäkerhetscentret, Therese Naess.

Hur bra är svensk cybersäkerhet överlag?

– Medvetenheten om att vi idag behöver budgetera för cyberskydd måste öka. I vissa fall är man smärtsamt omedveten om hur mycket pengar det kostar att skydda sig.

Experten: It-system är sårbara

Professor Pontus Johnson, som är föreståndare för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH, varnar för att våra it-system är sårbara.

– Systemen är så komplicerade att utvecklare och förvaltare regelmässigt begår misstag, och en bekymmersamt stor andel av dessa buggar leder till mycket allvarliga – ofta katastrofala – sårbarheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.