I Estland har man haft en nationell e-legitimation sedan 2002. Det har möjliggjort att rösta online sedan 2005, och idag är det digitala id-kortet nyckeln till det mesta i det estniska samhället. Landet är stolt över att 99 procent av alla samhällstjänster finns online, och hamnar ofta i topp i rankingar av världens mest digitaliserade stater.
Nackdelen – många attackytor
Men det gör att landet också har många attackytor för hackare som vill sabotera för medborgarna. Tõnu Tammer är chef för incidenthantering på den estniska myndigheten med ansvar för statens it-system, RIA.
– Häromveckan hade vi ett antal DDoS-attacker mot myndighetssajter. Efter Rysslands invasion av Ukraina har det dykt upp i flera länder.
Pengar till cyberförsvar
Regeringen med it-minister Andres Sutt skjuter nu till mer pengar i statsbudgeten för cyberförsvar av landets myndigheter.
– 30 miljoner euro extra är inte småpengar för vår del. Om man som vi investerar i digitalisering måste man också satsa en hyfsad summa i cybersäkerhet, annars blir man sårbar som samhälle eller som företag.
För att skydda sig jobbar man bland annat med att sprida ut data på flera ställen i landet, så att en angripare måste anfalla på flera fronter samtidigt för att lyckas. Man har även en ”data-ambassad” med en digital kopia av landet – placerad i Luxemburg.
– Det finns planer på att bygga en till data-ambassad någonstans på södra halvklotet, för att öka det fysiska avståndet ännu mer ifall någonting som kan förstöra data drabbar det norra halvklotet, berättar Tõnu Tammer på RIA.
Världens största cyberförsvarsövning
Nyligen avslutades världens största cyberförsvarsövning, Locked Shields, som arrangeras av Tallinn-baserade CCDCOE som är ett cyberförsvarscenter för Nato.
– Som Natomedlem finns det förstås även fördelar på cyberområdet, bland annat vad gäller att dela lägesbilder och annan information mellan sig, svarar it-minister Sutt när SVT frågar vad ett Natomedlemskap kan betyda ur ett cybersäkerhetsperspektiv.