– Med djup sorg berättar jag för vårt folk, våra vänner i detta Amerika och världen, att klockan 22:29 dog befälhavaren av den kubanska revolutionen, säger Fidel Castros bror och nuvarande ledare Raúl Castro i kubansk tv.
Fidel Castro kom till makten i Kuba 1959 efter att ha segrat i ett inbördeskrig mot den dåvarande diktatorn Fulgencio Batista. Under hans styre blev Kuba en kommunistisk enpartistat där industrierna förstatligades. Han styrde landet som premiärminister mellan 1959 fram till 1976. Efter det tjänstgjorde han som president i landet fram till 2008.
Han föddes den 13 augusti 1926 som son till en välbärgad bonde. Efter att ha stridit i Dominikanska republiken och Colombia deltog han redan 1953 i en revolt mot dåvarande presidenten Batista, men revolten slogs ner och Castro fängslades i ett år. Under rättegången höll han ett fyra timmar långt försvarstal med titeln ”Historien kommer att frikänna mig”.
Den yngsta ledaren i Latinamerika
Ett år senare reste han till Mexiko och bildade 26 juli-rörelsen där bland annat nuvarande presidenten Raúl Castro och Che Guevara var medlemmar. ”Historien kommer att frikänna mig”, numera nedskrivet, blev deras manifest.
När han kom till makten 1959 var han den yngsta ledaren i Latinamerika med sina 32 år. Han hyllades också av flera andra vänsterstyrda länder i regionen.
Raúl Castro – som varit landets president efter att Fidel Castro klev ner från makten 2008 – var den som meddelade sin brors bortgång. Brittiska The Guardians reporter på Kuba lade på lördagsmorgonen ut en skärmdump på tv-sändningen där det också meddelades att han kommer att kremeras. Begravningen av Fidel Castro äger rum nästa söndag, den 4 december.
USA och Kuba
Till en början var USA en av de första nationerna som erkände Castros styre när han sa att han ville återinföra demokrati. När Castro senare genomförde ekonomiska reformer, avrättade delar av den gamla regeringen och stängde ner tidningar blev förhållandet mer ansträngt. Castros band till kommunistiska Sovjetunionen var ytterligare en ansträngning.
Under de följande åren försökte USA avsätta Castro, bland annat med den misslyckade operationen kallad ”Grisbuktsinvasionen” 1961,
där CIA-tränade exilkubaner försökte invadera Kuba genom att landstiga i Grisbukten. Efter tre dagar besegrades de av Kubas armé. Året efteråt utlöstes den så kallade Kubakrisen då det kom fram att Sovjetunionen hade placerat kärnvapenmissiler på Kuba.
Under tolv dagar höll världen andan och det såg det ut som att kalla kriget skulle utvecklas till ett tredje världskrig. Men Kennedy och Chrusjtjov, de två ledarna för supermakterna, lyckades få till en överenskommelse. Sovjet skulle demontera och ta bort kärnvapnen om USA lovade att aldrig invadera Kuba utan en direkt provokation.
Kuba och Sovjet
Det har varit en fortsatt spänd relation mellan Kuba och USA under åren. Fidel Castro har överlevt tio presidenter, en handelsembargo och ett flertal mordförsök, enligt kubansk räkning minst 630 stycken, under sina närmare 50 år långa tid vid makten.
Under tiden som Sovjetunionen fanns fick Kuba in stora inkomster via sin sockerexport, men när östblocket föll i början av 90-talet drabbades också Kubas ekonomi. Castro öppnades upp något mer för världens företag och marknader. Med tiden har en växande turism också stärkt landets ekonomi.
Sedan Raúl Castro kom till makten har Kuba gått allt längre ifrån den marxistiska kommunismen. Dörren till världen har öppnats upp allt mer. Relationen med USA har förbättrats och i mars tidigare i år besökte USA:s president Barack Obama Kuba, den första amerikanske presidenten på 88 år som besökte landet. De steg som har tagits av lillebror Raúl Castro har hela tiden fått fullt stöd från Fidel Castro.
Karaktärsdrag
Den karakteristiska skägget är något som känntecknat Fidel Castro och under kubanska revolutionen kallades rebellerna för ”de skäggiga”. Under sitt styre gjorde Fidel Castro sig också känd för att hålla oerhört långa tal som kunde sträcka sig till sex timmar. 1960 talade han till FN:s generalförsamling i närmare fyra timmar och tre kvart, ett rekord som fortfarande består.
Med åren blev Castros hälsa allt sämre, cigarrerna fick han lägga på hyllan, och 2006 började han lämna över delar av ämbetet till sin bror för att slutligen gå i pension 2008.
– Jag blir 90 år gammal snart, sa Castro i april tidigare i år vid en kommunistisk kongress.
– Snart kommer jag att vara som alla andra. Tiden kommer för oss alla, men de kubanska kommunisternas idéer kommer att bestå som ett bevis för att om man arbetar med glöd och värdighet så kan man producera material och kultur som människan behöver och som är värt att kämpa för utan att någonsin ge upp.
Tio snabba – Fidel Castro
- Föddes den 13 augusti 1926 i närheten av byn Birán på Kuba. Död den 25 november 2016.
- Pappan var en förmögen sockerrörsbonde. Mamman var pappans hembiträde.
- Studerade juridik vid Havannas universitet.
- Anslöt sig till det socialistiska partiet Partido Ortodoxo 1947.
- Gifte sig med Mirtha Diaz Balart de Nunez 1948.
- Bildade en underjordisk revolutionär grupp 1952 med syfte att ta makten från Kubas dåvarande diktator Fulgencio Batista.
- Attackerade militärbaracker på Kuba 1953 men misslyckades. Fängslades och frigavs 1955.
- Tog makten 1959 efter ett treårigt gerillakrig.
- Var landets premiärminister fram till 1976, och därefter enväldig president fram till 2008.
- Överlevde fler än 600 mordförsök från USA.
Källa: Britannica, BBC, TT
Castros egna ord
Fidel Castro uttryckte sig ofta bombastiskt och symbolladdat. Här är några av exdiktatorns citat som fått vingar under decennierna.
Vid rättegången 1953 där han dömdes till fängelse för att ha lett ett anfall mot en militärpostering:
– Döm mig, det har ingen betydelse. Historien kommer att frikänna mig.
I en intervju med amerikanska CBS, 30 dagar efter maktövertagandet 1959:
– Jag funderar inte på att klippa mitt skägg, eftersom jag har vant mig vid mitt skägg och mitt skägg betyder många saker för mitt land. När vi uppfyller vårt löfte om gott styre kommer jag att klippa skägget.
I december 1985 när han tillkännager att han slutat röka cigarr:
– Jag kom till slutsatsen för länge sedan att den sista uppoffring som jag måste göra för folkhälsan är att sluta röka. Jag har faktiskt inte saknat det så mycket.
1998 när Kuba öppnade för utländsk turism, utländska investeringar, vissa småföretag och penningförsändelser mellan familjemedlemmar:
– Dessa förändringar har sina kostnader, eftersom vi bodde i en glasbur, helt aseptiskt, och nu omringas vi av distraherande virus och bakterier, och egoismen som skapats av det kapitalistiska produktionssystemet.
Castro i Oliver Stones dokumentär om honom som kom 2004:
– Jag insåg att mitt sanna öde skulle bli kriget som jag skulle utkämpa mot USA.
I juli 2006, en månad innan sin 80-årsdag:
– Jag är verkligen glad över att ha fyllt 80. Jag väntade mig aldrig det, inte minst med tanke på att min granne, den starkaste makten i världen, försökt döda mig varje dag.
Källa: TT