– En skamfläck för Finland, säger Catariina Salo, ordförande för hbtqi-föreningen Regnbågsankan i Finland. Foto: TT/MinnaLehtinen

Tvångssterilisering av transpersoner fortfarande ett faktum i Finland

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan infördes en lagändring som skrotade kravet på att den som vill korrigera sitt kön även måste sterilisera sig. Men i Finland finns kravet fortfarande kvar – tillsammans med en stor press på att ändra lagstiftningen.

– Det är människorättsvidrigt, säger Catariina Salo, ordförande för hbtqi-föreningen Regnbågsankan i Finland.

Det finns en internationell press på Finland att ändra sin lagstiftning om fastställande av transpersoners könstillhörighet, skriver nyhetsbyrån FNB. Även på hemmaplan är translagen ett omdiskuterat ämne som väcker starka känslor.

– Det är en skamfläck för Finland, säger Catariina Salo, som arbetar med att uppmärksamma hbtqi-frågor.

Läs mer: Emma var Elias – i tre år

– Vi har halkat efter. Det var bara i mars i år som den könsneutrala äktenskapslagen trädde i kraft i Finland.

Lagändring kan dröja

Nu har Finland fått en uppmaning på FN-nivå att slopa tvångssteriliseringen och även Europadomstolen har slagit fast att steriliseringskravet är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Samtidigt ser det inte ut som om en lagändring är på ingång.

– Det gjordes en beredning av en ny translag under den förra regeringsperioden men den nuvarande regeringen har valt att inte ta frågan vidare. Samtidigt är det en av våra viktigaste frågor.

Läs mer: Frågor och svar om unga med oklar könstillhörighet

För att genomföra en könskorrigering i Finland idag krävs förutom sterilisering att personen i fråga är myndig samt har en diagnos. Samtidigt mår många dåligt då könskorrigeringen skjuts upp i åldrarna.

– Det kan bli en ond cirkel helt enkelt.

Sverige: 225.000 kronor i ersättning

I Sverige trädde lagändringen i kraft den 1 juli 2013. Och i mars i år fattade regeringen beslut om att de som tvingades till sterilisering ska kompenseras. De 800 personer som berörs ska kunna få en ersättning på 225.000 kronor.

Läs mer: Tvångsteriliserade transpersoner ska ersättas i Sverige

Catariina Salo ser summan som mer av en symbol.

– Huvudsaken är att man erkänner att man gjort fel. Det är klart att ingen summa i världen kan kompensera möjligheten till reproduktion.

Kommer Finland att gå samma väg?

– Det måste vi. Det finns inget annat alternativ.

FAKTA: KÖN ENLIGT RFSL

RFSL skriver på sin hemsida att begreppet kön är ett system som i de flesta sammanhang används för att särskilja människor genom att dela in dem i grupperna kvinnor och män. Kön är dock mycket mer komplext än så. Kön kan brytas ned i fyra olika delar:

Kropp. Definieras utifrån inre och yttre könsorgan, könskromosomer och hormonnivåer. Rent kroppsligt finns det inte bara två kön utan kan ses som en skala.

Juridiskt kön. Det kön som står registrerat i folkbokföringen, i pass eller legitimation. Juridiskt kön framgår i Sverige också av näst sista siffran i personnumret. Alla barn som föds i Sverige tilldelas ett av två juridiska kön, baserat på om barnet har snopp eller snippa.

Könsidentitet. En persons självupplevda kön, det vill säga det kön man känner sig som (kvinna, intergender, genderqueer, ickebinär, man med mera).

Könsuttryck. Hur en person uttrycker sitt kön genom attribut till exempel kläder, kroppsspråk, frisyr, röst med mera. 

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.