I höstas började HSB rea ut ett antal lägenheter i Stockholmsområdet. Men trots att priset sänktes med upp till 20 procent gick det trögt med försäljningen och många lägenheter förblev osålda.
Därför har HSB centralt tvingats köpa in 120 lägenheter för att rädda de bostadsrättsföreningar som annars skulle haft svårt att klara ekonomin. Och det är första gången på tio år.
– Det är en värre kris nu än för tio år sedan, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago.
”Anledning att känna självkritik
För finanskrisen år 2008 blåste över snabbt.
Nu kan det dröja flera år innan krisen är över i framför allt Stockholm. Men även i andra orter har det blivit allt svårare att sälja bostadsrätter. Som exempel nämner HSB:s förbundsordförande Uppsala, Västerås och Örebro – orter där det byggts mycket de senaste åren.
– Det har varit ett otroligt utbud av lägenheter. Det har byggts mycket, och det ska jag också villigt erkänna, till höga priser. Både vi och andra har anledning att känna självkritik och att se till att pressa priserna för att få ned kostnaderna.
– Det är en värre kris nu än för tio år sedan, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago.
Kommer påverka svenska ekonomin
Men det är inte bara HSB som drabbats. SVT har frågat de största byggföretagen i Sverige och totalt har de tvingats köpa in över 400 lägenheter (se faktaruta).
Nu drar HSB och de andra byggföretagen i nödbromsen och startar allt färre nya byggen och det kommer att påverka hela den svenska ekonomin.
– Vi ser att det kan bli en halvering av byggstarterna i år jämfört med 2017 och 2018. Det här påverkar Sveriges ekonomi. Kanske blir det en nedgång på BNP med en halv procentenhet. Och det avmattar tillväxten i Sverige, säger Anders Lago.
Så många lägenheter har byggbolagen köpt tillbaka
- JM:181
- HSB: 120
- Riksbyggen: 59
- Peab: 30
- Veidekke: 30
- Skanska: ?
När SVT frågade de största byggföretagen och bostadsutvecklarna i Sverige hur många bostadsrätter de tvingats köpa tillbaka senaste året fick vi svaren som syns ovan. Men det är troligen inte en helt rättvisande bild av hur verkligheten ser ut. För företagen har olika regler för när de köper tillbaka sina bostadsrätter. Vissa, som HSB, köper tillbaka de lägenheter man inte lyckats sälja i samband med att fastigheten står klar och de som köpte lägenheter har flyttat in. Andra bolag väntar med att köpa tillbaka lägenheterna tills tre eller sex månader efter inflyttning.
Dessutom finns det bolag som Skanska som inte vill redovisa hur många lägenheter man tvingats köpa tillbaka. Den information som ges är att det vid årsskiftet fanns 187 färdigställda lägenheter som inte sålts.