Den statliga banken SBAB varnade nyligen för en ny bostadskris i en analys som sade att situationen i Sverige just nu påminner om 1990-talet då bostadspriserna föll med 30 procent.
Men ett prisfall på bostadsmarknaden behöver inte vara negativt, säger Roine Vestman, assisterande professor i nationalekonomi på Stockholms universitet.
Och han ser tydliga skillnader mellan unga och gamla.
– Det finns tydliga vinnare. Vinnare är yngre hushåll som ska försöka köpa något för första gången eller ska köpa något större. Förlorare är den omvända gruppen, de som är i färd med att sälja eller köpa något mindre.
Föräldrar finansierar
Han säger att det talas om att föräldrar i allt större utsträckning agerar som medfinansiärer när barnen skaffar sin första bostad.
– Då blir det en tydlig skillnad mellan de som har eller inte har resursstarka föräldrar. Då kan man säga att en tydlig prisnedgång minskar skillnaden mellan unga som har eller inte har resursstarka föräldrar.
Han tillägger att man kan förvänta sig ett prisfall om det blir dyrare att finansiera en bostad på grund av högre ränta och hårdare amorteringskrav. På lång sikt kan det öka rörligheten på bostadsmarknaden, menar han.
– Det som hela tiden är på tapeten är att vi har en bostadsmarknad som inte fungerar och som inte främjar rörlighet. Vi bygger mest bostadsrätter för bara delar av befolkningen. Så fallande priser kan på sikt öka rörligheten. Fler kan flytta till Stockholm till exempel.
Svårare sälja
På kort sikt blir det dock svårare att sälja.
– På kort sikt går transaktionsvolymen ner. Att köpare och säljare har svårare att hitta en ny prisnivå.
– Vi har redan sett en dämpning efter det första amorteringskravet som genomfördes 2016, säger Roine Vestman.