Foto: Maja Suslin/TT/SVT

Forskares upptäckt: Livet i rymden motsvarar en hjärnskakning

Uppdaterad
Publicerad

Kapplöpningen om att göra rymden mer tillgänglig genom rymdturism är i full gång. Men nu visar en forskningsstudie att livet i det tyngdlösa motsvarar en kraftig hjärnskakning.

– Hjärnans rensningssystem fungerar inte som det ska i tyngdlöshet och det är ett allvarligt problem, säger Henrik Zetterberg, professor i neurokemi och överläkare i klinisk kemi.

Det är forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet som tillsammans med kollegor i Moskva och i München har gjort upptäckten. Med enkla blodprover har man kunnat påvisa att hjärnan har svårt att göra sig av med slaggprodukter, vilket kan ge hjärnskador.

– Vi kunde se att samtliga fem kosmonauter fick en dubblering på de här nivåerna jämfört med innan de åkte upp på sitt uppdrag, säger Henrik Zetterberg.

Den svenska astronauten Christer Fuglesang har varit i rymden i 27 dagar. Han är inte särskilt förvånad över resultaten.

– För framtida rymdfärder vill vi absolut veta mer om det här. Att man till exempel kan ta data från rymden, nu blev det bara före och efter. Det kan ju ha med själva landningen att göra, det är en turbulent händelse i sig.

Hör forskaren berätta om varför äldre bör undvika rymdfärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.