Enligt den nya studien kommer barn i utsatta länder drabbas hårdast av översvämningar, torka och andra klimatkatastrofer. Här ses barn i Sydsudan hjälpa till vid en stor översvämning. Foto: Maura Ajak/TT

Forskning: Dagens barn står inför markant fler klimatkatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Barn som föds år 2020 riskerar i genomsnitt att uppleva nästan sju gånger så många värmeböljor, tre gånger så många misslyckade skördar och dubbelt så många okontrollerade bränder jämfört med sina far- och morföräldrar.

En ny studie visar hur barn i olika delar av världen kommer att drabbas av klimatrelaterade katastrofer under sin livstid, om den globala uppvärmningen fortsätter som i dag.

Forskningen har gjorts av Rädda Barnen tillsammans med klimatforskare vid Vrije-Universitetet i Bryssel och är publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Science. Den visar också att nästa generation i snitt kommer att drabbas av 2,6 gånger fler fall av torka och nästan tre gånger så många översvämningar än de som föddes för 60 år sedan.

”En livsfarlig framtid”

– Utan omedelbara åtgärder kommer vi att lämna över en livsfarlig framtid till våra barn. Barn i låg- och medelinkomstländer och andra missgynnade samhällen drabbas hårdast, men alla barn kommer känna klimatkrisens förödande konsekvenser, säger Inger Ashing, chef på internationella Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

Att klimatförändringarna drabbar fattigare länder hårdare är ett faktum, men den nya forskningen belyser även en orättvisa mellan generationer.

-Människor yngre än 40 år idag kommer att leva ett liv utan motstycke även under de strängaste scenarierna för att minska klimatförändringar. Våra resultat belyser ett allvarligt hot mot unga generationers säkerhet, säger huvudförfattaren professor Wim Thiery vid universitet i Vrije om studiens resultat.

Riskerna minskar med Parisavtalet

Lyckas världens länder nå klimatmålen i Parisavtalet, att hålla den globala temperaturökningen till 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå, sjunker riskerna för klimatkatastrofer rejält. Barns utsatthet för värmeböljor eller okontrollerade bränder minskar då med 45 respektive 10 procent, jämfört med katastrofscenariot. Risken för torka minskar med 39 procent och översvämning av vattendrag med 38 procent, visar forskningen.

Studien har utvärderat hur klimatkrisen kommer att drabba olika generationer globalt. Forskarna beräknade en exponering för torka, värmeböljor, missväxt, översvämning, tropiska cykloner och skogsbränder över en livstid för varje generation född mellan 1960 och 2020. Studien tittade även på olikheter för olika länder i världen och för scenarion med global uppvärmning mellan dagens cirka en grad och upp till 3,5 grader över förindustriella temperaturer.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.