Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna i Frankrike kring pensionsreformen fortsätter att växa. ”Vi tycker att alla i Europa borde arbeta betydligt mindre”, säger en av demonstranterna som SVT träffat. Se mer i klippet. Foto: Emmanuel Royer, SVT

Demonstranten: ”Alla i Europa borde arbeta mindre”

Uppdaterad
Publicerad

Staden Paris stinker av sopor. Uppskattningsvis 10 000 ton matrester och skräp trängs utmed gatorna då sophämtarna nu har strejkat i över två veckor mot reformen som tvingar dem och de flesta invånare att jobba tills de är 64 år gamla – och med stanken intensifieras protesterna.

De stora demonstrationerna i Frankrike har fått ny fart och blivit mer våldsamma efter att den franska regeringen under förra veckan kringgick parlamentet och drev igenom reformen som förlänger pensionsåldern till 64 år.

– De drar in fler av våra rättigheter och man blir orolig, säger studenten Ella Khalilzad, som går med i ett demonstrationståg.

”Verkar bortskämt”

De franska demonstranterna menar att de har något att försvara, något som de flesta andra länder i Europa redan har förlorat.

– Vi tycker att alla i Europa borde arbeta betydligt mindre. Kapitalismen går ut på att man ständigt ska arbeta mer och producera mer trots att det redan finns pengar. Man lever inte för att arbeta, man arbetar för att leva, säger Francois Xavier Arouls, en strejkande tunnelbaneförare.

Ella Khalilzad intervjuades tidigare under veckan. Under torsdagen utbröt nya demonstrationer runt om i Frankrike.

Se mer om protesterna mot pensionsreformen i Frankrike, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.