Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På KTH i Stockholm utvecklas en maskin som kan bli embryot till svensk fusionsenergi. Foto: Måns Antman Debels/SVT/Novatron Fusion Group

Här utvecklas tekniken som ska kunna säkra framtidens energibehov

Publicerad

Fusionsreaktorn har beskrivits som den svåraste maskinen som går att bygga men vinsterna skulle vara stora. Nu har ett genombrott skett i Sverige.

Lyckas vi med det här kommer det förändra energivärlden, säger Peter Roos, vd på Novatron Fusion Group. 

Fusionsforskare världen över riktar nu blickarna mot Sverige. Här utvecklas en teknik som ska kunna lösa fusionskraftens stora gåta. 

Många forskare ser det här som ett genombrott, säger Peter Roos.

Sedan mitten av 1900-talet har forskare försökt knäcka koden till att bygga ett fungerande fusionskraftverk. Novatron Fusion Group är ett av flera företag världen över som nu planerar för att bygga testreaktorer.

Så fungerar tekniken

Huvudspåret har varit att låta plasma snurra runt i en munkformad ring. Men utmaningen har varit att få plasman under kontroll den tappar energin för fort innan det uppstått kontinuerlig fusion.

I Sverige utvecklas nu en ny teknik av Novatron i ett samarbete med KTH. Idén till den nya typen av reaktor kommer från ingenjören Jan Jäderberg och den bygger på att plasmapartiklarna istället studsar mellan två magnetiska speglar.  

Testen har hittills sett väldigt bra ut, det är över förväntan. Vi bedömer att vi kan montera ihop maskinen kring årsskiftet.

”Synd om teknologin försvinner utomlands”

Kostnaden för att kunna bygga de två första testreaktorerna beräknas landa på uppåt en miljard kronor pengar som inte finns på KTH. Dessutom saknar Sverige en nationell fusionsstrategi, till skillnad från länder som Storbritannien och USA.

Vi är lite osäkra på i vilken mån Sverige är intresserade av att utveckla den här industrin. Personligen kan jag tycka att det är synd om den här teknologin försvinner helt och hållet utomlands, säger Peter Roos.

Fusionsenergi går ut på att slå ihop atomer och för ta vara på den energi som frigörs. Bränslet kan man utvinna ur vanligt vatten och till skillnad från fission, alltså kärnkraft, bildas inte långlivat radioaktivt avfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.