Den senaste tiden har det varit kraftiga kursrörelser i techaktier. Vissa har rasat rejält, andra har studsat upp på rapporter. Vad beror de kraftiga rörelserna på? Tre sparekonomer ger sin syn på saken.
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza
– Nervositeten är stor och ingen vill sitta i techbolag med en tillväxtvärdering där tillväxten avtar. Just nu befinner sig techbolagen i kylan. När inflationstakten rullar över och centralbankerna har mer åtstramning i backspegeln än i framrutan bör vi kunna se en renässans, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.
Han spår dock en lugnare utveckling för techaktierna.
– Vi ska inte förvänta oss de excesser vi såg här och var för en tid sedan, alltså att du kunde värdera vissa ”glödheta” icke vinstdrivande bolag till 60 – 70 gånger försäljningen, det är inte sunt, svarar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.
Frida Bratt, sparkekonom på Nordnet
Bortsett från senaste rapportveckan, vad skulle du säga att börstrenden är för tech om man kollar på senaste månaderna och siar framåt?
– Börsen har ett tag fokuserat på geopolitisk oro men har nu i princip lämnat krigsoron och fokuserar nu återigen på de mörka moln som inflation och nytt ränteklimat innebär, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och forsätter:
– Tech trivs generellt inte i ett inflationsdrivet klimat, vilket vi tydligt ser på svensk och nordisk tech, där bolagen tydligare har en tillväxtkaraktär vars värdering blir svårare att räkna hem med högre ränta. Flera svenska teknikbolag, många av dem forna spararfavoriter, har fullkomligt rasat igenom på börsen, säger Bratt.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners
Är tech inte lika hett längre? Ser vi en omvärdering av framtidsbolag?
– Det är lite av en bubbla som fått pyspunka. Det är bra att hela kapitalmarknaden för techbolag nyktrar till. Det har varit för lätt att få kapital till medelmåttiga projekt. Det är ohållbart i längden. Åtstramade kranar kommer öka kvaliteten på bolagen på börsen, konstaterar Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners och fortsätter:
– De stora etablerade jättarna som Meta eller Amazon kommer studsa tillbaka. En stor del av världsekonomins tillväxt sker inom de här bolagen, säger Bornold.