Jessica sitter i sin säng och ser glad ut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon kallades ”Sofie” – nu berättar Jessica med sitt riktiga namn. Foto: Oskar Kullander

Tvångsplacerade ”Sofie” hemma igen: ”Det känns overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

När hon var 12 år rycktes hon upp från familjehemmet där hon bott sedan hon föddes. Efter flera års kamp har hon nu fått rätt.

SVT Nyheter har granskat ”Fallet Sofie” som kan leda till en lagändring för tvångsplacerade barn.

Hon heter egentligen Jessica och bor i Smedjebacken. För att skydda hennes integritet har vi i tidigare rapportering kallat henne ”Sofie” – men i dag är hon 17 år och vill berätta med sitt riktiga namn.

– Alla behöver någon som lyssnar på dem. Om jag inte haft mitt ombud hade jag kanske fortfarande varit kvar på det där HVB-hemmet, säger Jessica.

Fallet ”Sofie”

SVT Nyheters granskning av ”Fallet Sofie” startade sommaren 2020 när Jessica, 12 år gammal, plötsligt flyttades från familjehemmet hon växt upp i till ett HVB-hem. Hon fick inte överklaga flytten eller prata med sin familj.

Borlänge fick kritik från Ivo, som sa att socialnämnden skulle ha gett henne möjlighet att överklaga. Då fick hon en advokat.

Ny lag på gång

Jessicas fall lyfts i en statlig utredning som föreslår att alla placerade barn under 15 år ska få rätt att själva begära ett ombud, under hela handläggningen, samt få höras i domstol om de vill.

Dessutom har regeringen tillfört pengar till en försöksverksamhet med oberoende barnombud.

– Barnombud är så oerhört viktiga för att upplysa om rättigheter och vara rösten om vad barnet vill, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Ulla-Bella af Klercker var Jessicas advokat och har skrivit ett av de många positiva remissyttranden som kommit in om förslagen.

– Det absolut viktigaste är att barnen i rättsprocessen faktiskt får en plats. Är man under 15 måste man få komma till tals och man måste kunna överklaga.

Täta omplaceringar stort problem

En studie Socialstyrelsen utfört med 70 000 placerade unga visar att barnen i snitt omplacerats en gång om året. Fyra av tio barn säger i en annan studie att de inte fått prata med sin socialsekreterare innan flytten.

Barn hör fortfarande av sig till Ulla-Bella af Klercker för att de känner sig överkörda. Men socialnämnderna agerar då för långsamt, tycker hon. I ett fall tog det tre veckor för en socialnämnd i Skåne att anmäla till domstolen att barnet ville ha ett ombud.

– När de väl gjorde det hade pojken redan flyttats. Han var elva år och hade varit i det familjehemmet sen han var liten, så då var ju skadan redan skedd.

Hemma igen

Efter flera års kamp och fem olika omplaceringar har Jessicas familjehemsföräldrar till slut fått vårdnaden om henne.

Hon har ibland svårt att sova efter allt som hänt, och får flashbacks i skolan. Men hon är hemma igen.

– Det är helt overkligt, säger hon och ler försiktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Sofie”

Mer i ämnet