En mjuk kaninleksak sitter i förgrunden på en blomsterdesignad yta. I bakgrunden finns en delad bildsektion med ett meddelande i pratbubblor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela granskningen av fallet ”Sofie”. Foto: Per Leandersson

Hemliga inspelningar avslöjar: Sofie, 13, isoleras från sin familjehemsfamilj

Uppdaterad
Publicerad

När Sofie gick till skolan en torsdag i februari visste hon inte att hon inte skulle få komma hem igen, till de som hon ser som sin familj.

I desperata meddelanden skriver hon: “VILL BARA HEM”.

— Hon fick inte ens en kram, den där sista morgonen, säger Minna med tårar i ögonen.

Hon har varit mamma åt Sofie sedan flickan placerades hos dem från BB för tretton år sedan, i allt utom på pappret. För trots att Sofie varit placerad i familjehem i en så kallad uppväxtplacering, så har vårdnaden aldrig flyttats till dem.

Fallet ”Sofie”

Det har fått konsekvenser, eftersom Sofie nu inte har någon laglig rätt till de som hon kallar mamma och pappa.

Anklagelser om sexövergrepp

Konflikten började med två andra ungdomar. En kille i familjens närhet utreddes för sexuella övergrepp. Polisutredningen lades ner. Men när socialtjänsten senare fick misstankar om att också Sofie kunde vara utsatt så hämtades hon abrupt från skolan, trots att hon själv sa att hon inte har utsatts för något.

Killen flyttar

Den anklagade killen flyttar i samma veva som Sofie blir hämtad på skolan. Men socialtjänsten säger ändå upp familjehemmet. De menar att förtroendet är brutet. “Det är en allvarlig brist att familjehemmet inte tror att någonting har hänt”, skriver de till familjehemmet.

För Minna och Jocke kom det som en chock. De har varit familjehem i 20 år med samarbete med socialtjänsten och har flera vuxna barn som det gått bra för.

Söker hjälp

Sofie får höra att hon aldrig mer ska få komma hem. Från det nya familjehemmet skriver hon till släktingar, vänner och bekanta för att be om hjälp: “Vill inte vara här, vill typ dö”.

Många orosanmäler

Socialtjänsten svarar med att låta det nya familjehemmet ta ifrån Sofie hennes telefon och dator. De menar att det inte är bra för henne med kontakt med sin familj. “Hon satt bara med telefonen. Sen vi tog bort telefonen, så gör hon ju andra saker” , säger de.

Men Sofie blir allt mer fientlig och har till slut “agerat ut” så mycket att hon flyttas till ett jourhem, och två dygn senare till ett HVB-hem.

Socialtjänsten vill inte kommentera

Socialtjänsten Borlänge vill inte svara på SVT Nyheters frågor. Men i handlingarna står det att hon mår dåligt av flytten och vill tillbaka. I hemliga inspelningar SVT Nyheter har fått säger de: “Hon är traumatiserad för att vi har flyttat henne därifrån, ifrån vad hon kallar för sin mamma och pappa”.

Enligt familjehemmet och de biologiska föräldrarna vill Sofie prata med SVT Nyheter, men trots upprepade försök i två månader har vi inte fått lov att prata med henne.

Fotnot : Sofie, Minna och Jocke heter i själva verket något annat.

Faktaruta LVU – rätten till sina föräldrar

När ett barn varit placerat tre år i samma familjehem, ska socialnämnden särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden enligt 6 kap. 8 § FB. Syftet är att genom en överflyttning av vårdnaden till familjehemsföräldrarna skapa kontinuitet och trygghet för barnet.

Men det har inte socialnämnden i Borlänge gjort, vilket fått konsekvenser för Sofie. För hennes familjehem har ingen talan. Det är bara vårdnadshavarna som har rätt att väcka talan i domstol om hemtagning.

Även om Sofie, 13 år, vädjar om att få flytta hem till sina fosterföräldrar igen, så är det upp till socialtjänsten. Barn över 15 år har däremot rätt att väcka talan och få frågan om LVU-vård prövad av domstol och har även rätt till ett eget ombud.

Källa: Socialstyrelsen / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Sofie”

Mer i ämnet