Uppdrag granskning kan avslöja att Livets ords högsta ledning satt av tjänstepensioner till sig själva på 30 procent, sedan 1998. Det har hittills kostat församlingen runt 11 miljoner kronor – pengar som i många fall kommer från församlingsmedlemmar som skänkt pengar till Livets ord. Samtidigt har omkring 200 anställda på Livets ord arbetat utan tjänstepension fram till 2007.
– Det är skandal! Det är anmärkningsvärt, det är superegoism, skulle jag vilja säga. Girighet i kvadrat. Det finns inte ord att beskriva hur man har suttit på det här inflytandet och använt makten på det här sättet, säger Torgny Nilsson, tidigare medlem i Livets ord.
– Det är vansinnigt mycket pengar. Jag vill nästan börja gråta, för jag vet så många föräldrar – inte bara mina egna – som verkligen gnetat ihop pengar, och deras barn har levt i fattigdom. Man ville ge sina barn allt, men samtidigt ge sin del. Att de här personerna som redan har väldigt mycket pengar bara tar åt sig mer och mer och jag tycker att det är ett väldigt okristligt sätt, säger en före detta Livets ord-medlem som vill vara anonym.
”Så får man inte göra”
Det var alltså Livets ords styrelse, med grundaren Ulf Ekman och hans familj i majoritet, som beslutade om pensioner – till sig själva. Länsstyrelsen anser att beslutet bryter mot lagen.
– Så får man inte göra. Stiftelselagen är väldigt tydlig. Den innebär att en styrelseledamot inte ska delta i beredandet eller beslutandet av fråga som rör bidrag, eller ingående av avtal om det rör honom själv eller om det är någon till honom närstående, säger Eva Lundgren Axéll, enhetschef för tillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm.
Reporter: Om ni skulle titta på stiftelsen och upptäcka jäv. Vad händer då?
– Vi har vissa verktyg enligt stiftelselagen. Bland annat så kan det handla om att begära entledigande av en enskild styrelseledamot. Det kan också handla om förbud mot att verkställa ett beslut som innebär ekonomisk skada, eller också att man försöker se till att de pengar man har lämnat ifrån sig återbäres till stiftelsen, säger hon.
Storleken på pensionsavsättningarna har kunnat hållas hemlig på grund av Livets ords konstruktion. Till skillnad från de flesta frikyrkoförsamlingar i Sverige är Livets ord ingen förening, med medlemsmöten, demokratiskt vald styrelse och öppen redovisning. Livets Ord är en stiftelse.
Det innebär att församlingsmedlemmarna inte har något inflytande över styrelsens beslut och att insynen är begränsad. Allt stiftelsen äger – fastigheter, aktier, den samlade förmögenheten och alla intäkter kontrolleras av styrelsen. Under många år innebar det familjen Ekman som länge haft majoritet.
”Ont i mitt hjärta”
Uppdrag granskning har varit i kontakt med 67 personer som haft att göra med Livets ord, de flesta är gamla medlemmar, och många är fortfarande en del av rörelsen. Flera personer berättar om hur de uppmanats om att avstå lön, och hur den tjänstepension som till slut beslutades till personalen 2007 var mycket låg.
– Det gör ont i mitt hjärta när min mamma berättar att hon litar på att vi barn ska hjälpa henne och pappa med det ekonomiska när hon pensionerar sig, säger en ung före detta Livets Ord-medlem.
– Pensioner. Vad ska vi ha det till? Vi fortsätter arbeta för det vi tror på, Gud tar hand om oss, berättar en annan före detta lärare på Livets ords skola.
Uppdrag granskning har upprepade gånger sökt Livets ords grundare Ulf Ekman, men han vill inte svara på frågor om pensionerna. Den nuvarande ledningen för den kristna församlingen berättar för Uppdrag granskning att de från och med 2015 börjat betala ut en normal tjänstepension till alla anställda. Och de beklagar de orättvisa pensionsavsättningarna.
– De var olyckliga och det gav en felaktig signal inte minst att styrelsen fick pensionsavtal och det dröjde alldeles för länge innan övriga på Livets ord fick en motsvarande eller fick ett pensionsavtal över huvud taget. Det var väldigt olyckligt och det har den gamla styrelsen beklagat och bett om förlåtelse för, säger Joakim Lundqvist, förstepastor på Livets ord.