Du som vill diskutera ämnet i sociala medier eller berätta om egna erfarenheter får gärna använda dig av hashtagen #InteEnsam.
Utåt sett var det ingen som misstänkte något. 23-årige ”Jesper” hade gott om vänner och bodde med sin flickvän. Men när ingen såg så utpressade han unga flickor till att klä av sig nakna, och genomföra sexuella handlingar framför webbkameran.
– I vissa fall så har flickorna också stoppat in föremål i sitt underliv. När de skickar det här till honom så kommer han hela tiden med krav på fler bilder och filmer, och säger flickorna nej, så hotar han dem med att skicka de bilder han redan har till kompisar, syskon eller föräldrar, säger Linda Lauronen, åklagare i målet mot ”Jesper”.
Flera av tjejerna som nu är målsägare i rättegången mot ”Jesper” anmälde honom redan tidigare, men anmälningarna lades då ner i brist på bevis. En annan som drabbats av ”Jesper” är då 17-årige Linus Malmborg från Höllviken utanför Malmö. Det var hans bilder som ”Jesper” använde sig av i kontakten med unga flickor. Linus Malmborg anmälde identitetsstölden efter att han mottagit arga kommentarer och hot från pojkvänner, eller anhöriga till olika drabbade flickor i landet, men tre gånger lade polisen ner hans anmälningar.
– Jag kunde se var detta var på väg när så många tjejer hörde av sig, och att de bara blev fler. Så jag kunde ju se redan 2012 vad detta skulle leda till om inte polisen gjorde något, säger han.
Sex nedlagda fall
Totalt har Uppdrag granskning hittat sex olika fall där anmälningar mot 23-årige ”Jesper” lagts ner av polis eller åklagare. Det dröjde till januari 2014 innan polisen började utreda ”Jesper” djupare, efter att en 14-årig flicka i Göteborgstrakten anmält att hon hotats på nätet. Polisen lyckades då koppla ihop sitt ärende med ett annat tidigare nedlagt ärende, och genom att bland annat spåra IP-adresserna så lyckades man lokalisera 23-årige ”Jesper” i Stockholmsområdet. Och när han greps utanför lägenheten där han och flickvännen bodde kom ärendet inte längre att handla om en handfull drabbade flickor.
– Vi hittade bilder på väldigt många tjejer. Det växte och växte och under de här första veckorna så blev det plötsligt ett jättestort ärende, säger Ella Leandersson, som är en av poliserna i Stockholm som jobbat med fallet.
Föräldrar reagerade med ilska
I ”Jespers” ryggsäck hittade polisen ett USB-minne, och när teknikerna öppnade minnet tickade mapp efter mapp fram. Varje mapp var döpt efter ett flicknamn. Totalt hittade polisen 135 mappar döpta till flicknamn. Varje mapp innehöll bilder på respektive flicka. Ytterligare en mapp var döpt till ”Friends” och innehöll bilder på flera olika flickor. För polisen i Stockholm började då arbetet med att försöka hitta flickorna som fanns på bilderna och i chattloggarna som fanns sparade.
– I början var det ganska många akututryckningar, när vi var tvungna att åka till flickan ikväll, för att hon verkade må så dåligt utifrån vad man kunde utläsa av chattarna, säger Ella Leandersson.
Många av föräldrarna reagerade starkt när polisen berättade om vad deras döttrar varit med om. Den första reaktionen har ofta varit ilska riktat mot barnet, berättar polisen.
– Vi försöker då förklara för dem att de har utsatts för ett brott, att de har lurats att skicka de här bilderna, säger Ella Leandersson och fortsätter:
– Men de inser ju snabbt att de själva inte har haft koll. Och att de inte heller har frågat sina barn om hur de haft det på nätet idag. Många har märkt att barnen mått dåligt men de har inte fått barnen att berätta vad det handlar om.
Totalt åtalades 23-årige ”Jesper” för 90 brott mot 57 flickor och mot Linus Malmborg i Höllviken. Rättegången mot ”Jesper” har pågått under hela vintern, och har precis avslutats. Tingsrättens dom faller den 12 mars.