I över 30 år har Ingvar Kamprad gett sken av att han skänkt bort hela sin skapelse Ikea, en framgångssaga utan like, och hävdat att han inte längre kontrollerar möbeljätten som fortsätter erövra världen.
Sedan 1982 är alla varuhus och verksamheter samlade i den holländska koncernen Ingka Holding BV, vars ägare är stiftelsen Stichting Ingka Foundation.
Och Ingvar Kamprad har gång på gång upprepat budskapet – Ikea och alla miljardvinster Ikea drar in är inte längre hans.
I själva verket har Ingvar Kamprad aldrig släppt greppet om Ikea. För samtidigt som han skänkte bort Ikea skapade han, vid sidan av, ett maktbolag och en avancerad företagsstruktur där avgörande delar varit hemliga fram tills nu.
Uppdrag granskning har kartlagt den komplexa struktur som byggts upp runt Ikea och tagit del av dokument som ytterst få fått se.
Det visar sig att den bild Ingvar Kamprad gett om sin roll i Ikea inte är sann.
FAMILJENS MAKT SÄKRAD
I själva verket har Ingvar Kamprad säkrat familjens makt och inflytande över Ikea genom en stiftelse i ett av världens mest ökända skatteparadis, Liechtenstein.
Stiftelsen fick namnet Interogo, ett namn som aldrig fick eller skulle kunna kopplas till Ikea eller honom själv – och därmed röja stiftelsens existens.
Den hittills hemliga Interogo-stiftelsen handlar inte bara om makten över Ikea. Stiftelsen är också en central del i en pågående skatteplanering i mångmiljardklassen, där miljarder läggs på hög.
”I själva verket har Ingvar Kamprad aldrig släppt greppet om Ikea.”
Just skatter, eller att betala så lite skatt som möjligt, är en mycket viktig del i Ikeas företagskultur.
– Att betala mer än du absolut, absolut, absolut måste är en dödssynd inom Ikea. det gör man inte. Man ser skatt som en kostnad, säger Johan Stenebo, som under många år var Kamprads närmaste assistent.
Ett maximalt utnyttjande av regelsystemet har bidragit till att Ikea blivit stormrikt. Ikeas moderbolag – Ingka Holding BV och ägarstiftelsen – redovisar tillsammans ett eget kapital på 225 miljarder kronor. En extremt stor skattkista i jämförelse med andra liknande bolag.
GRUNDADES I HEMLIGHET
Ingvar Kamprad har hävdat att pengarna finns där för att säkra Ikeas eviga liv. Miljarderna ska kunna användas när tiderna blir sämre.
Ändå varslades tusentals Ikea-anställda om uppsägning när den senaste lågkonjunkturen lamslog världen, trots att den globala krisen nästan inte alls påverkade Ikeas försäljning.
Stiftelsen Interogo, där makten över Ikea ligger, grundades i all hemlighet för 20 år sedan. Den hade säkert förblivit en hemlighet om inte skattereglerna i Luxemburg förra året ändrats.
Ingvar Kamprad flyttade då ett av sina bolag till Curacau och tömde det på allt – 19 miljarder kronor.
Och det gick fort. Pengarna lämnade Luxemburg, mellanlandade på Curacau för att sedan dyka upp i Liechtenstein, ett skatteparadis som Ikea och Kamprad aldrig tidigare kopplats samman med.
Liechtenstein är ett land med generösa skattelagar och ett mycket slutet banksystem.
På huvudgatan i staden Vaduz, hos det största och mest anrika advokatkontoret Marxer och Partner, finns Interogo-stiftelsen – och därmed Kamprads dolda förmögenhet.
Genom ett sinnrikt royalty-system skickas tre procent av allt – varje varmkorv och Billy-hylla, som säljs på Ikeas alla varuhus hit. Det har gjort kassan mycket välfylld – Interogo-stiftelsen kontrollerar över 100 miljarder kronor.
INGEN UTOMSTÅENDE FÅR VETA
Interogo leds av ett stiftsråd som består av två av Liechtensteins mest namnkunniga advokater. På deras kontor finns Kamprads hemlighet om makten över Ikea, och alla pengarna, i säkert förvar.
I stadgarna, som Uppdrag granskning har läst, slås fast att inte ens just stadgarna och eventuella stadgetillägg eller några andra omständigheter som rör stiftelsen får delges utomstående – i synnerhet inte heller utländska myndigheter.
”Allt är hemligt och det finns inga officiella dokument eller register som knyter familjen Kamprad till stiftelsen.”
De 100 miljarderna som stiftelsen Interogo idag kontrollerar är resultatet av en avancerad skatteplanering, där skatten varit låg eller ingen alls.
Allt är hemligt och det finns inga officiella dokument eller register som knyter familjen Kamprad till stiftelsen.
Samtidigt fortsätter pengarna att läggas på hög. År efter år ökar vinsterna.
Uppdrag granskning har utan framgång under flera månader försökt få Ingvar Kamprad att ställa upp på en intervju.
Han vill inte ha några kritiska frågor om skatteplanering eller miljarder som läggs på hög.
– Varför håller du på att rota i det här? Du är inte välkommen här, säger Ingvar Kamprad när Uppdrag gransknings reporter hittar honom i Älmhult, Ikeas hjärta.
Några svar om stiftelser och Liechtenstein ger han aldrig.