• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

210 gårdar bröt mot djurskyddslagen förra året – flera levererar mjölk till Arla

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Magra kor och djur som vadar runt i sin egen avföring. Så såg verkligheten ut hos en av Arlas mjölkproducenter i Hälsingland. Nu kan Uppdrag granskning visa att mjölkgården bara var en av drygt 200 gårdar som bröt mot djurskyddslagen under 2019 – och att 38 av dem levererar mjölk till Arla.

Det finns en tydlig gräns för vad som är bra djurhållning: Om en gård följer djurskyddslagen. Följs inte lagen kan tillsynsmyndigheten länsstyrelsen under sina djurskyddskontroller ge förelägganden, ett beslut om att djurägaren måste bättra sig.

Uppdrag granskning har begärt ut samtliga förelägganden som rör kött- och mjölkproduktion under förra året, från Sveriges 21 länsstyrelser.

Arlagården

Det handlar om totalt 210 gårdar som enligt länsstyrelsen inte följt djurskyddslagen.

Rapporterna från besöken på gårdarna påminner om det som avslöjades på mjölkgården i Hälsingland. Det handlar bland annat om smutsiga, skadade, sjuka och magra kor.

“Inte rengjorts på tre år”

I en av rapporterna skriver länsstyrelsen:

Samtliga kalvar var slöa och apatiska och i underhull. En ko hade skum från munnen och svullet juver. Mjölken från hennes spenar var klumpig och missfärgad.

Knappt fyra veckor senare återvänder Länsstyrelsen till gården, de konstaterar att kon som behövde vård samt fyra av de sju kalvarna har självdött – utan att veterinär tillkallats.

I rapporter från andra gårdar kan man läsa:

Det låg bland annat döda kalvar i ströbädden som inte uppmärksammats eller flyttats av dig.

Ladugården hade inte rengjorts på tre år.

Flera av djuren var kraftigt gödselförorenade och där gödseln lossnat fanns stora pälslösa områden med rodnande hud.

38 Arla-gårdar i kartläggningen

Bristerna i djurhållningen som beskrivs i länsstyrelsens förelägganden är inte det enda som påminner om gården i Hälsingland. Bland de 210 gårdarna som Uppdrag granskning har begärt ut, finns 38 stycken som levererar mjölk till Arla.

–  För det första vill jag säga att dålig djuromsorg aldrig är okej. Vi ser allvarligt på den här typen av problem. Vi inser ju också att vårt kvalitetssystem har brister som vi nu måste åtgärda och vi är i full fart att åtgärda, säger Patrik Hansson, VD för Arla.

Bland de 38 Arla-gårdarna finns dessutom en djurägare som dömts för djurplågeri, en som nu är åtalad för djurplågeri och en som har fått djurförbud mot att ta hand om mjölkkor.

Personer som döms får inte längre leverera mjölk till Arla, säger Patrik Hansson.

Så de här har ni stoppat?

– Ja vi har stoppat dem, åtminstone de ägarna. Det är mycket möjligt att gården har sålts vidare. Men har man fått djurförbud så hämtar vi inte mjölk från den gården.

“Inte den generella bilden”

Samtidigt som Uppdrag granskning hittar över 200 gårdar som brutit mot djurskyddslagen finns ett stort antal gårdar som inte fick besök förra året. Länsstyrelserna hinner bara kontrollera en bråkdel av alla gårdar i Sverige under ett år, knappt tio procent.

Ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, Palle Borgström, menar att inga djur i Sverige ska fara illa, men att Uppdrag gransknings material över djurgårdar är en “marginell företeelse”.

– Utifrån alla de gårdar som finns är det ändå inte den generella bilden. Allt det du räknar upp är sådant som inte ska förekomma och det behövs förbättring, säger Palle Borgström.

Uppdrag gransknings reportage ”Arlagården – fortsättningen” finns på SVT Play onsdag 13 maj, klockan 12.

LISTA: Läs utdrag ur länsstyrelsernas rapporter

Exempel från nio av de 210 gårdarna:

Vattenkällan var översnöad och frusen. Länsstyrelsen bedömer att djuren helt saknade rent vatten för sina behov.

Ko nummer 03 uppvisade tydliga tecken på allvarlig sjukdom med blodflöde från näsborrar. Ko med nummer 02 låg ner på sidan och kunde inte resa sig.

Av mängden avföring bakom kon kan konstateras att hon legat på samma ställe en tid utan att åtgärder vidtagits för att undersöka och behandla eller avliva henne.

I samtliga djurutrymmen var det mycket smutsigt och blött av gödsel, urin och vatten. Även många vattenkoppar var fulla av gödsel. Inget av djuren hade tillgång till foder.

Vid kontrollen upptäcktes grava brister gällande halta och skadade djur som var i behov av akut veterinärvård.

Ligghallens underlag bestod enbart av frusen gödsel.

Exempel från några av de 38 Arla-gårdarna:

Vid samtliga fem tillfällen så har Länsstyrelsen konstaterat att flera av dina nötkreatur är tunna i hull eller magra. Det har då inte rört sig om enstaka individer utan större grupper.

Vid besiktning efter slakt uppmärksammades att tre kor hade fullgångna foster.

Det konstaterades att flera av nötkreaturen var i underhull och eftersatta i tillväxt vilket tyder på en otillräcklig utfodring som varit långvarig.

Det förekom brister hos nötkreaturen som inte åtgärdats trots tidigare påpekanden och förelägganden från Länsstyrelsen, varför bristerna bedömdes vara systematiska.

Stora delar av din besättning med nötkreatur har vid flera kontrolltillfällen konstaterats vara oacceptabelt gödselförorenade.

Varför du vid den uppföljande kontrollen i oktober inte hade fortsatt ge kalvarna och ungdjuren mer foder är bortom Länsstyrelsens förståelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet