Läkaren Rafik Abu-Ramadan kom till Sverige på 90-talet med intyg om en läkarexamen i Egypten. Redan innan han fick sin svenska läkarlegitimation polisanmäldes han efter att sex pojkar omskurits på ett felaktigt sätt. Abu-Ramadan medgav att ingreppen utförts utan bedövning, men menade att det inte orsakat någon betydande smärta. Han dömdes för barnmisshandel, men friades av Högsta domstolen då de ansåg att föräldrarna samtyckt till omskärelserna.
Se reportaget: Läkarens offer
”Tortyrliknande behandling” – varnades
2003 fick Abu-Ramadan en varning efter att en tre veckor gammal pojke varit nära att dö efter ännu en omskärelse. Läkaren menade att han följt regelverket, men Socialstyrelsen ansåg att pojken utsatts för en “tortyrliknande behandling”. Ett par år senare, 2007, avslöjade Uppdrag granskning att Abu-Ramadan i processen för att få en svensk läkarlegitimation förfalskat två tjänsteintyg där han underkänts under praktik. Rafik Abu-Ramadan förnekade brott, men dömdes för urkundsförfalskning till villkorlig dom.
Krävs ”ett allvarligt brott”
Sammanlagt har Rafik Abu-Ramadan anmälts 23 gånger till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) för flera allvarliga händelser och varnats sammanlagt tre gånger. Fram till augusti i år har han behållit sin läkarlegitimation. På frågan hur många gånger en läkare får göra fel innan han mister sin legitimation, svarar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i ett mejl till Uppdrag granskning:
”Om en legitimation ska återkallas så är det tydligt reglerat i lagstiftningen när så kan ske. Det kan exempelvis handla om grov oskicklighet, att man gjort sig skyldig till ett allvarligt brott, så att det påverkat förtroendet för yrkesutövaren eller att yrkesutövaren på något vis handlat olämpligt.”
Fängelse för sexuella övergrepp
I december förra året dömdes läkaren Rafik Abu-Ramadan till nio månaders fängelse för sexuella övergrepp mot två unga kvinnliga patienter på en privat vårdcentral i Rosengård i Malmö.
Först sex månader efter domen i Malmö tingsrätt beslutade HSAN att tillfälligt dra in Rafik Abu-Ramadans läkarlegitimation, efter ett yrkande från Inspektionen för vård och omsorg. Att läkaren varnats och anmälts tidigare togs inte upp i beslutet.
Behöver det gå så långt att två unga kvinnor utsätts för sexuella övergrepp innan läkaren stoppas?
– Det ligger utanför vad HSAN ska ta ställning till. Vi tar bara ställning till anmälan. Vad som är därutöver tar vi inte ställning till och har ingen uppfattning om, säger Eskil Nord, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i Uppdrag gransknings program “Läkarens offer”.
Rafik Abu-Ramadan nekar till anklagelserna om sexuella övergrepp och har överklagat domen. Uppdrag granskning har upprepade gånger sökt Rafik Abu-Ramadan via mejl, telefon och brev för att ge honom möjlighet att svara på de anklagelser som riktas mot honom.