43 spelare som de senaste säsongerna spelat i allsvenskan och superettan finns på en hemlig lista från Uefa. Foto: TT/Frank Augstein

43 elitspelare i misstänkta matcher

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

43 fotbollsspelare som de senaste säsongerna spelat i allsvenskan och superettan finns på Uefas hemliga lista över spelare som kan misstänkas ha varit inblandade i uppgjorda matcher. Åtta matcher i superettan säsongen 2015 misstänks ha varit riggade. Det framgår av dokument som Dagens Nyheter och Uppdrag granskning har tagit del av.

Spel på fotboll omsätter flera miljarder varje år, bara i Sverige. Det schweiziska företaget Sportradar arbetar bland annat för Uefa, Europeiska fotbollsförbundet, med att avslöja matchfixning, matcher som manipulerats.

Med hjälp av sofistikerade dataprogram och matchrapportörer sammanställer företaget listor över matcher som med olika sannolikhetsgrad bedöms ha varit uppgjorda. Samtidigt rankar Sportradar risken för att matcher i en viss liga ska vara ”fixade.” Det sker enligt en femgradig skala. Under 2015 ansågs superettan i fotboll ha ”mycket hög risk”, den högsta nivån. Företagets säkerhetssystem har under detta år upptäckt totalt 518 matcher i världen.

Matchfixning

Åtta misstänkta matcher i superettan

Åtta av dessa spelades i superettan. Rapporten specificerar inte vilka matcher det handlar om.

Sportradar grundades 2005 och har sitt huvudkontor i Schweiz. Företaget har 1650 anställda och 30 filialer över hela världen.

Den huvudsakliga verksamheten är att förse spelbolagen med information för att de ska kunna sätta rätt odds. Genom åren har man samlat på sig en enorm databas, som man också kan använda för att avslöja matchfixning. Ett automatiskt system backas upp med korrespondenter, som rapporterar in fakta och iakttagelser från hela världen.

Sportradar arbetar med tretton olika sporter och samarbetar med en rad ligor och idrottsförbund, förutom Uefa exempelvis även de amerikanska proffsligorna NBA (basket), NFL (amerikansk fotboll) och NHL (ishockey), internationella tennisförbundet samt såväl större som mindre fotbollsligor.

Förra veckan undertecknades till exempel ett avtal med Norges fotbollsförbund som innebär att Sportradar kommer att ta ett stort ansvar för att upptäcka misstänkt matchfixning i Norge.

Förutom i fotboll har Sportradar de senaste åren även avslöjat fusk inom sporter som cricket och rugby. Data från Sportradar används av över 800 företag i 80 olika länder.

Sportradars information kring de åtta utpekade matcherna i svenska superettan ligger till grund för den hemliga lista över fotbollsspelare som kan misstänkas ha varit inblandade i uppgjorda matcher och som av Uefa specificeras land för land.

En Uefalista från 2015 med rubriken ”Players of interest” över svenska och utländska spelare verksamma i Sverige, som DN/UG tagit del av, innehåller 43 namn. 25 av dessa har förekommit i tre misstänkta matcher eller fler, övriga 18 i en eller två.

”Får all information som Uefa har”

Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet, har haft tillgång till listan.

– Vi har ju ett nära och tätt samarbete med Uefa kring matchfixing-problematiken och vi får ju all den information som Uefa har, säger han.

Hur använder ni den här listan?

– Vi använder den för att göra riskbedömningar, bevakning av matcher och så vidare, för att försöka följa upp och se på vilket sätt vi kan förebygga och utreda misstänkt manipulation och matchfixning, säger Anders Hübinette.

Hur se ni på detta att det finns så många som 43 spelare som är misstänkta?

– Det kan man naturligtvis se på lite olika sätt. Man får ju också komma ihåg att det rör sig om spelare som har befunnit sig i klubbar där det har funnits misstankar om försök till manipulation, men att därifrån dra slutsatsen att alla de här 43 spelarna har varit inblandade i matchfixning det är att gå alldeles för långt. Vi måste ju vara väldigt försiktiga med att på något sätt utåt kommunicera och berätta om de här spelarna så länge vi inte är helt säkra på att de verkligen är skyldiga.

”Har tät och bra dialog med klubbarna”

Det är några klubbar som har väldigt många misstänka spelare på den här Uefa-listan. Hur hanterar ni det?

– Utan att gå in på de enskilda fallen är det ju så att om en klubb som har förekommit mer ofta i misstänkta manipulationsförsök så måste vi ju i så fall göra riktade insatser och det har vi gjort. I vissa fall åker vi ut och pratar särskilt med de här klubbarna, med truppen och så vidare och diskuterar och informerar om det här. Därmed inte sagt att man pekar ut enskilda spelare eller klubben som sådan utan vi måste verkligen ha grund för att peka ut någon som skyldig, så är det ju.

Men vilken dialog har ni med de klubbarna?

– Vi har en tät och bra dialog med de här klubbarna. De hör av sig till oss och vi hör av oss till dem och vi är ute och informerar kring de här frågorna utan att gå in så att säga på några enskilda fall, säger Anders Hübinette.

Flera framträdande spelare på listan

Den spelare som toppar den svenska listan har spelat nio misstänkta matcher och bytt klubb många gånger, ett mönster som går igen bland flera spelare på listan. Frekventa klubbyten är en varningssignal för att en spelare är inblandad i matchfixning.

Flera spelare som den senaste säsongen haft framträdande roller i sina lag i allsvenskan och superettan förekommer på Uefa-listan.

Dokumentet består inte bara av namn utan ger också detaljer kring misstankarna. En spelare har uppträtt misstänkt i samband med en straff, en annan har struntat i att täcka skott.

Tre spelare är knutna till agenter med koppling till matchfixning.

Tre spelare är misstänkta för att ha deltagit i riggade matcher utomlands.

Svenska och utländska matchfixningsutredare som DN och UG varit i kontakt med bedömer Sportradars system för att upptäcka uppgjorda matcher som tillförlitligt, men poängterar att bara för att en spelare står med på listan behöver denne inte vara skyldig. Utredarna menar att Uefa-listan ska ses som ett verktyg för att hjälpa polis, spelbolag och ansvariga inom idrotten att upptäcka mönster. Särskilt när spelare representerat flera föreningar som varit inblandade i misstänkta matcher bör varningsklockorna ringa.

Inga förundersökningar

Utöver Svenska fotbollförbundet har även Svenska Spel, och polisen enligt Uppdrag gransknings och DN:s källor haft tillgång till listan men ingen förundersökning om brott har inletts.

Internationellt har uppgifter från Sportradar legat till grund för matchfixningsavslöjanden som förts vidare till domstol. 2014 dömdes till exempel flera personer för matchfixningsbrott i Australien efter att Sportradar upptäckt misstänkta spelmönster kring ett antal fotbollsmatcher och fört uppgifterna vidare till Australiens fotbollsförbund som i sin tur informerat polisen.

Alex Inglot, kommunikationschef vid Sportradar, säger att företaget inte kan kommentera några av Uppdrag gransknings och DN:s uppgifter om den svenska listan.

– Den här ligan faller under vårt kontrakt med Uefa så vi kan varken bekräfta eller förneka några anklagelser eller misstankar officiellt, skriver Inglot i ett mejl och förklarar att man därför heller inte kan lämna ut statistik kring andra säsonger.

Lägre divisionerna saknas

Eftersom Uefa bara granskar landets två översta divisioner saknas många av de spelare som förekommit i den svenska polisens utredningar, till exempel de spelare som stängdes av av Svenska fotbollförbundet efter matchfixningsskandalen kring Kristianstads FF. Det är i division 1 och division 2 som majoriteten av de 40-talet polisanmälda matcherna i Sverige återfinns. Bara under 2015 polisanmäldes 14 matcher medan siffran för 2016 ser ut att bli lägre.

DN/UG har gått igenom samtliga polisanmälningar. Minst 24 spelare pekas ut som inblandade i matchfixning. Bara en av dessa återfinns även på Uefas lista. Endast två polisutredningar har lett till åtal. I det så kallade Värnamofallet dömdes en serbisk spelare. Han fälldes även i Kristianstadsmålet tillsammans med ytterligare tre svenska spelare och två matchfixare.

Lucka i lagen

I Sverige har bekämpningen av matchfixning komplicerats av en lucka i lagstiftningen.

– Enligt vår bedömning är det inte möjligt att utifrån gällande lagstiftning straffa vissa matchfixningsföreteelser, till exempel om några spelare eller ett helt lag manipulerar matchens utgång och de själva eller via andra spelar hos ett spelbolag på den utgången, säger kammaråklagare Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption som har hand om matchfixningsärenden i Sverige

Lindmark poängterar att Riksenheten inför den spelutredning som presenteras i mars förordar en matchfixningslag, som skulle kunna ge upp till sex års fängelse.

Den stora majoriteten av de förundersökningar som inletts av Riksenheten mot korruption har lagts ned. I flera fall har polisanmälda matcher inte ens blivit föremål för utredningar.

Sammantagna visar listorna på att minst ett 70-tal fotbollsspelare kan ha varit inblandade i matchfixning i Sverige.

Riskfaktorer för att en fotbollsliga drabbas av matchfixning:

Låga spelarlöner

Antalet spelbolag som erbjuder spel på matcherna.

Möjligheten att ta del av förhandsinformation och livesändningar från matcherna.

Så avslöjar Sportradar riggade matcher

Det schweiziska företaget Sportradar, som bland annat arbetar med att förse spelindustrin med odds och information, har under de senaste tio åren utvecklat FDS (Fraud detection system). Arbetet med varningssystemet sysselsätter 35 personer. Till sin hjälp har man också dataanalytiker och researchers över hela världen. Via ett sofistikerat datasystem övervakar man varje år 110 000 matcher i tolv sporter, cirka hälften av dessa är fotbollsmatcher. Detta sker bland annat med speldata från 550 bookmakers samt med information kring lag och spelare från rapportörer.

Med hjälp av informationen rankar företaget risken för att en match är riggad i fem olika nivåer.

5 – Mycket hög risk

4 – Hög risk

3 – Stark risk

2 – Måttlig risk

1 – Låg risk

Faktorer som ingår i analytikernas bedömning

Stora insatser hos spelbolag.

Häftiga oddssvängningar.

Spelare som tidigare varit inblandade i riggade matcher.

Information från rapportörer.

Resultatutvecklingen i matchen.

2015 upptäckte FDS-systemet 518 matcher som bedömdes ha varit uppgjorda. Åtta av dessa återfanns i svenska superettan. 

Sportradar har ett register med över 200 000 fotbollsspelare. Informationen kring dessa går bland annat till de drygt 40 idrottsförbund som företaget samarbetar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet