Bengt Ågerup är medicinentreprenören som blev mångmiljardär på antirynkpreparatet Restylane. När han sålde succébolaget Q-Med 2011 gömdes vinsterna i skatteparadis, utom räckhåll för Skatteverket och Kronofogden.
Uppdrag granskning har kartlagt Bengt Ågerups affärer. Med hjälp av dokument från Cypernläckan avslöjas att Ågerup stängt ner flera av sina gamla brevlådeföretag, som Skatteverket undersökt, och flyttat stora tillgångar till Cypern.
En miljard kronor till brevlådeföretag
Tre brevlådeföretag med kopplingar till Bengt Ågerup hittas: Dimio Holding, som äger hans svenska investmentbolag. Iremo Limited – som äger en travverksamhet i Sverige. Och så ett hittills helt okänt bolag, Ipato Limited.
Pengarna på Cypern har gått direkt från Bengt Ågerups trust, en form av stiftelse på Bahamas, och från ytterligare en stiftelse som går att koppla till hans före detta fru. Det handlar om över en miljard kronor. Bengt Ågerup menar att han har gett bort kontrollen över förmögenheten i stiftelsen, ett upplägg som gör att svenska myndigheter inte kan komma åt pengarna.
Kopplingar till privatekonomin
Men nya uppgifter från läckan visar på möjliga kopplingar till Bengt Ågerups privata ekonomi, bland annat stora överföringar till hans före detta fru i samband med en skilsmässa.
Den nya informationen är intressant för konkursförvaltaren Patrik Kalman, som är utsedd av tingsrätten för att spåra och driva in Ågerups tillgångar – både i Sverige och utomlands.
– Det är mycket här jag inte kände till. Det utvisar en direkt koppling mellan trusten som Bengt Ågerup etablerade 2002 och ett bolag som jag tidigare inte kände till. Här får jag ju på svart på vitt information om ägarförhållanden hänförliga till de cypriotiska bolagen, säger Patrik Kalman i programmet “Cypernläckan”.
”Inget jag kan berätta”
Kalman vill inte uttala sig om huruvida de nya uppgifterna kan ge honom möjlighet att frysa Ågerups tillgångar på Cypern.
– Tyvärr är det ingenting som jag kan berätta nu, i och med att jag fortfarande arbetar med uppdraget.
Bengt Ågerup vill inte intervjuas men svarar i mejl att han motsäger sig Skatteverkets beslut om beskattning och att affärshändelser och transaktioner inom koncernen kan därför inte tillskrivas honom personligen.
Läs Ågerups svar i sin helhet nedan.
Bengt Ågerups svar via ombud
”Bengt låter meddela att han sedan 1996 bott i utlandet, fram till 2011 i Frankrike och därefter i Schweiz, och därmed inte var skattskyldig i Sverige. Han anser även att Sverige oriktigt beskattat honom för en koncernintern affärstransaktion som inte ledde till någon inkomst för honom som privatperson. Bolagen inom koncernen ägs av en familjetrust, vilket framgår av offentliga uppgifter. Familjetrusten instiftades 2002 av honom och hans dåvarande hustru. Affärshändelser och transaktioner inom koncernen kan därför inte tillskrivas honom personligen. Eventuella utdelningar från trusten beskattas i vanlig ordning lokalt.
Han är stolt över att så många riskabla investeringar har lett till livskraftiga företag till allmän nytta för samhälle och hälsa.”
Detta är cypernläckan
Cypernläckan är ett globalt samarbete mellan SVT:s Uppdrag granskning, journalistnätverket ICIJ (the International Consortium of Investigative Journalists), Paper Trail Media och en rad internationella medier.
- Mer än 270 journalister som arbetar för 69 medieföretag i 54 länder har deltagit i granskningen.
- Cypernläckan, Cyprus Confidential, består av 3,6 miljoner läckta hemliga dokument.
- De läckta dokumenten spänner över en period från mitten av 1990-talet till april 2022 och avslöjar bland annat hur 96 sanktionerade ryssar haft anonyma bolag på Cypern.
- Dokumenten kommer från sex bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, baserade på Cypern: ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital och MeritServus. I läckan finns också dokument från det lettiska företaget Dataset SIA, som driver onlinetjänsten i-Cyprus där man säljer information och dokument från Cyperns bolagsregister.
- De läckta dokumenten kom först till Paper Trail Media, Distributed Denial of Secrets respektive the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som delade materialet med ICIJ och dess samarbetspartners.