Journalisten Hubert Seipel har i många år betraktats som Tysklands främste Rysslandsexpert. Han är också en av få västerländska journalister som fått komma nära president Vladimir Putin.
I dokumentären “Putin – ett porträtt” följde Seipel presidenten över hela Ryssland. Scener visar när Putin jagar kronhjort i Sibirien, simmar i en bassäng, leker med sin hund och spelar ishockey.
Samtidigt som Seipel rapporterat om Ryssland och träffat Putin runt 100 gånger har han i hemlighet finansierats av den ryska oligarken Alexej Mordasjov. Det avslöjas i det internationella grävsamarbetet Cypernläckan.
Betalning via skatteparadis
Dokument som läckt visar att Seipel mottagit 600. 000 euro, då värt cirka sex miljoner kronor, för att skriva två böcker om Putin och Ryssland. Oligarken Mordasjov som betalade är en av de som fått sanktioner riktade mot sig efter invasionen av Ukraina, på grund av sin närhet till Kreml. Kontrakten signerades i mars 2018 och transaktionerna gick via ett företag baserat på Brittiska Jungfruöarna med hjälp av den globala revisionsfirman PWC och cypriotiska bolagsfixaren Cypcodirect.
Nekar i intervju
Avslöjandet är det första som visar hur en inflytelserik västerländsk journalist mottagit hemliga betalningar kopplade till Kreml. Seipel har de senaste åren kritiserats för att vara pro-rysk i sin rapportering. På en direkt fråga om han finansieras av Ryssland svarar han:
– Är du galen? Nej, säger Hubert Speipel i en radiointervju i tyska SWR1, juni 2021.
Men nu bekräftar Hubert Seipel till journalistnätverket Paper trail Media att hans böcker har finansierats av oligarken. Men han menar att miljardären aldrig haft något inflytande på hans arbete och att sanktionerna mot Mordasjov är resultatet av ”en kollektiv politisk dom om skuld efter starten av Ukrainakriget. Anledningen: rysk, rik, skyldig”.
Varför han tidigare inte berättat om ersättningen från Ryssland, svarar inte Seipel på.
detta är cypernläckan
Cypernläckan är ett globalt samarbete mellan SVT:s Uppdrag granskning, journalistnätverket ICIJ (the International Consortium of Investigative Journalists), Paper Trail Media och en rad internationella medier.
- Mer än 270 journalister som arbetar för 69 medieföretag i 54 länder har deltagit i granskningen.
- Cypernläckan, Cyprus Confidential, består av 3,6 miljoner läckta hemliga dokument.
- De läckta dokumenten spänner över en period från mitten av 1990-talet till april 2022 och avslöjar bland annat hur 96 sanktionerade ryssar haft anonyma bolag på Cypern.
- Dokumenten kommer från sex bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, baserade på Cypern: ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital och MeritServus. I läckan finns också dokument från det lettiska företaget Dataset SIA, som driver onlinetjänsten i-Cyprus där man säljer information och dokument från Cyperns bolagsregister.
- De läckta dokumenten kom först till Paper Trail Media, Distributed Denial of Secrets respektive the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som delade materialet med ICIJ och dess samarbetspartners.