”Allvarlig oro kring strukturella brister i arbetet mot organiserad brottslighet” är rubriken på det brev som Uppdrag granskning fått tillgång till, och som skickades till ledande polischefer för några veckor sedan. Mats Ihlbom leder utredningen mot en 24-årig man som han anser är ”en av de värsta våldsverkarna vi har sett i modern tid”. Utredningen har växt och flera åklagare är idag inblandade. 24-åringen, som är mest känd under aliaset ”Scar”, är misstänkt för ett hundratal brott, enligt åklagaren.
Se Uppdrag granskning: ”Sprängdådens regissörer” på SVT Play
”Tappar bort de som ligger bakom”
Men trots att utredningsarbetet hyllats av Polismyndigheten har det varit svårt att få nödvändiga resurser, istället satsar man på att få de unga utförarna dömda, anser Ihlbom.
– När man är klara med utförarna saktar utredningsarbetet in. Man styr om resurserna till andra ärenden, och då tappar man bort de som ligger bakom, förklarar han.
Den utredningsgrupp han leder har skurits ned för att Polismyndigheten inte prioriterat arbetet, enligt Mats Ihlbom. I början på mars tvingades han släppa en misstänkt gängledare ur häktet på grund av bristande utredningsresurser, skriver han i brevet.
– Jag har behövt släppa en person som jag tror vi hade haft framgång med om vi hade kunnat jobba längre och med bättre resurser. Jag tycker det är allvarligt, säger Mats Ihlbom.
Polisen prioriterar ibland utredningar med unga utförare, även när det inte handlar om fullbordade brott utan bara försök. Detta istället för att satsa de resurserna på att nå högre upp i kedjan, enligt Ihlbom.
Risk att brott inte klaras upp
Den 24-åring som kallar sig ”Scar” sitter idag i förvar i Grekland i väntan på utlämning till Sverige. Men det finns en risk för att de våldsbrott man misstänker att 24-åringen ligger bakom inte klaras upp på grund av vad han anser är felaktiga prioriteringar.
– Jag som åklagare blir ju naturligtvis oroad för att det omfattande arbete som jag tillsammans med utredningsgruppen har gjort, inte kommer att kunna slutföras på ett tillfredsställande sätt.
Så svarar Polismyndigheten på kritiken
”Den utredningsgruppen som på uppdrag av Noa har hanterat en av de mest centrala personerna/alias har varit hårt ansträngd och underbemannad. I början av mars i år slogs därför de utredningsgrupper som hanterat denna person ihop med en annan utredningsgrupp då det dessutom finns tydliga kopplingar mellan ärendena. Det är således en större utredningsgrupp som arbetar med ärendet idag än tidigare och det görs också samordnat med andra kopplade alias.
(...) Utredningsresurserna är dock inte oändliga och polisen gör hårda prioriteringar av redan prioriterade ärenden för att kunna tillföra resurser till arbetet mot anstiftarna.
(...) Samtidigt behöver det balanseras mot arbetet med exempelvis bidragsbrott och bedrägerier som till ganska stora delar finansierar den grova våldsbrottsligheten och stundom ligger farligt nära systemhotande nivåer.”