87-åriga Monica Linnér hade haft förvaltare i flera år, men hennes son Marc hamnade i konflikt med kommunen och förvaltaren, enligt honom om vilken hjälp hon skulle ha.
För ett år sedan ansökte förvaltaren om skyddad folkbokföring mot hennes vilja. Hon har inte velat svara på frågor om varför.
– Inte ett julkort har kommit. Min mammas väninnor blev oroliga, de trodde hon var död. Läkarna på akuten kunde inte ens se hennes journaler, säger Marc Linnér.
Vändningen – efter reportaget ”Var är Therese”
Men efter Uppdrag gransknings ”Var är Therese” händer något.
Förvaltaren, som företräder både Therese och Monica, blir sjukskriven. Den nya förvaltaren från samma företag, Optio, begär plötsligt att Skatteverket tar bort den skyddade folkbokföring för Monica, utan att något har förändrats i hennes liv.
– Jag fattade ingenting. Det är fruktansvärt att använda systemet på ett sådant sätt, säger Marc.
Se ”Var är Therese – fortsättningen” på SVT Play
Förvaltaren sålde Arne Gavelins egendomar
86-årige Arne Gavelin i Örnsköldsvik hade samma förvaltare som Monica och Therese. När han skulle ta ut pengar var plötsligt kontot spärrat.
Han hade blivit satt under förvaltarskap.
Arne beskriver att förvaltaren sålde hans grävmaskiner, trots att det inte saknades pengar.
”Delat ansvar är inget ansvar”
Länsstyrelsen riktade allvarlig kritik mot Överförmyndarnämnden i Umeå/Örnsköldsvik för att man lät detta ske. Arne Gavelin stämde staten med hjälp av Centrum för rättvisa och ska få skadestånd då det var fel att han överhuvudtaget sattes under förvaltarskap.
– Det är bland det mest ingripande staten kan göra, att frånta någon rätten att bestämma över sitt liv, säger Fredrik Bergman Evans, chef på Centrum för rättvisa.
Ett problem, menar han, är att ansvaret för förvaltarskap är uppdelat: överförmyndaren som utreder behovet, domstolarna som beslutar och sen förvaltaren, som får uppdraget.
– Det är många kockar i den här soppan. Delat ansvar är inget ansvar brukar man säga.
Optio-förvaltaren får nya uppdrag
Förvaltaren är anställd av företaget Optio, som anlitas av ett 50-tal kommuner. De hänvisar till sekretess men skriver i mejl att ingen myndighet har kritiserat förvaltaren.
Samma förvaltare fortsätter anlitas av flera överförmyndare. Så sent som i november blev hon förvaltare åt en man i Örnsköldsvik.
Förvaltare, god man och överförmyndare
Den som har svårt att hantera sin ekonomi, behöver hjälp med kontakter med myndigheter eller med att få rätt vård och omsorg kan få en god man eller förvaltare.
En god man eller förvaltare ska också i vissa fall ”sörja för person” vilket innebär att ta ansvar för huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet, daglig sysselsättning. Förvaltaren ska besöka huvudmannen och se till att hen en så hög livskvalitet som möjligt.
God man
Att få en god man är normalt en frivillig åtgärd. Det betyder att den som behöver hjälp själv går med på att tingsrätten utser en god man. Den som har en god man har fortfarande rätt att bestämma över sina pengar, hantera egendom och att ingå avtal.
Förvaltare
Om man själv inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar kan tingsrätten utse en förvaltare. Det kan man göra utan att den som behöver hjälp går med på det. Anhöriga måste inte heller hålla med om beslutet. Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar.
Överförmyndare
Varje kommun ska ha en överförmyndare som utövar tillsyn över hur gode män och förvaltare sköter sitt uppdrag. Anhöriga kan hos överförmyndaren ta del av handlingar och begära att företrädaren byts ut.
Källa: Sveriges domstolar