För två och ett halvt år sedan kom tre syskon till familjehemmet Anna och Thomas. Syskonen, den yngsta då fyra år, var enligt handlingar från LVU-utredningen traumatiserade efter kringflyttande med föräldrar och utsatta för psykisk och fysisk misshandel.
I domstolsdokument beskrivs att både barnen och mamman berättat om våldet. Socialnämnden i Söderhamn omhändertog barnen akut, då var de vanvårdade efter att ha levt tidvis utan tillräckligt med mat eller elektricitet.
I samband med en polisutryckning greps pappan med narkotika, men nekade till att ha slagit barnen eller mamman. Han friades senare från ett fall av misshandel av äldsta dottern, efter bristande bevisning.
Barnen tvingas till tätare umgänge
Syskonen berättar för SVT att de nu känner sig trygga och omhändertagna. De har kommit ikapp i skolgången, har vänner och fritidsaktiviteter.
Men barnen har tvingats till ett allt tätare umgänge med föräldrarna.
– Vi vill inte träffa dem, säger en av flickorna. Inte efter allt de har gjort oss.
Vid årsskiftet ändras lagen för att öka tryggheten för barn i familjehem. Redan idag ska socialnämnden efter två års placering överväga överflyttning av vårdnad till familjehemmet. Lagen stärks nu så att även barns sociala förhållanden räknas in.
Men Söderhamn har inte utrett en vårdnadsöverflytt av syskonen.
Syskonen ska flyttas till annan stad
Till SVT säger föräldrarna att familjehemmet vänt barnen emot dem. De har krävt att barnen ska flyttas, och socialnämnden har sagt ja till att flytta syskonen till ett jourhem i en annan stad, fyra dagar före jul.
– Barnrättsperspektivet tar vi alltid in, säger Fredrik Öhlander (C), ordförande i barn- och lärandenämnden i Söderhamn.
Tre dagar efter intervjun avsäger sig Öhlander sitt uppdrag, men skriver i ett mejl till SVT att det inte beror på det aktuella fallet.
Syskonen har frågat varför de måste flytta. Svaret är att de ska få bättre kontakt med sina släktingar.
– Anna och Thomas har gett er allt ni behöver. Men ni får inte rätt förutsättningar för att lära känna ert biologiska nätverk. Vi vill inte att ni ska vara rädda för dem, säger en socialsekreterare till barnen.
Enligt domstolshandlingar har föräldrarna gått familjebehandling utan resultat, utifrån att de förnekat alla uppgifter om missförhållanden som barnen lämnat.
Söderhamns kommun svarar
”Barn- och lärandenämnden känner sig trygga i att ärenden som hanteras inom nämndens ansvarsområde handläggs på ett sätt som är förenligt med de krav som ställs i lag och andra föreskrifter. Enligt 26 kap. i offentlighets- och sekretesslagen råder sekretess för vissa uppgifter inom socialtjänsten som rör enskildas personliga förhållanden, varpå det inte är möjligt för mig att prata om enskilda ärenden.
Nämnden har kännedom om de ändringar i föräldrabalken, socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga som föreslås träda i kraft vid årsskiftet och bevakar eventuella förändringar som detta kan medföra i handläggningen av vissa ärenden.”
Fredrik Öhlander (C)
Ordförande barn- och lärandenämnden
Söderhamns kommun
Vad är den nya lagen om tryggare hem för barn?
Den 27 november röstade riksdagen enhälligt igenom förslagen som ska stärka barns skydd mot våld i hemmet. Lagändringarna träder i kraft 1 januari 2025.
- Förbättra domstolarnas beslutsunderlag vid bedömningen om ett barn riskerar att fara illa. Domstolen ska i svårbedömda ärenden om vårdnad, boende och umgänge begära ett expertutlåtande från en legitimerad psykolog.
- Barnets rätt till umgänge med en förälder som barnet inte bor med ska endast gälla när umgänget är förenligt med barnets bästa.
- Det förtydligas vilka omständigheter som ska gälla för att det ska bli aktuellt att flytta vårdnaden från barnets föräldrar till särskilt förordnade vårdnadshavare, om ett barn har bott i ett familjehem i mer än två år. I lagen läggs till att barnets sociala situation ska beaktas.
- Vid en sådan prövning hos socialnämnden och i domstol ska som huvudregel ett offentligt biträde utses för barnet och dess vårdnadshavare.
Källa: riksdagen.se