En delad bild som visar samma kvinna i olika miljöer. Till vänster sitter kvinnan med en cigarett i handen vid ett bord omgiven av diverse föremål. Hon har inga tänder och skriker. Till höger står en kvinna med en scarf som ser mer fridfull ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstå vilken tur jag har haft”. Marika vräktes och dumpades bland missbrukare på lågtröskelboende. När Uppdrag granskning möter henne fem år senare är livet helt förändrat. Foto: SVT

Marikas drastiska förändring – från misär till ett värdigt liv

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hennes förtvivlan över att dumpas bland missbrukare på lågtröskelboendet Rysseviken rörde upp starka känslor i Uppdrag gransknings dokumentär ”Marikas kamp”.

Men efter programmet vände det.

Tack vare psykiatrisk vård och ett eget boende har Marika idag en helt ny, värdig tillvaro.

2018 bodde 58-åriga Marika Sellgren äntligen i en lägenhet, efter åtta års hemlöshet. Men när Marika utestängdes från sin psykiatriska mottagning blev hon utan medicin och stöd, och då uppstod konflikter med grannar och socialtjänsten. Drömmen om ett eget hem gick i kras.

Se reportaget ”Lämnade att dö” på SVT Play

Efter vräkningen fick Marika istället plats på det drogtoleranta lågtröskelboendet Rysseviken utanför Stockholm. Förutom andra personer med psykiatriska diagnoser delade hon boendet med aktiva missbrukare – trots att Marika själv inte hade något missbruk.

– Jag blev skickad till en soptipp. En slutstation, säger Marika.

Socialförvaltningen i Stockholm har uppgett att man slutade placera personer på Rysseviken. Däremot används andra lågtröskelboenden.

Se i videospelaren ovan när Uppdrag granskning fem år senare möter Marika igen – i en helt ny tillvaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.