Rum på Rysseviken, lågtröskelboende i Haninge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT under sommaren knackade på hos de boende kunde vi se att de saknade lakan i de smutsiga sängarna. Ivo har känt till brott mot socialtjänstlagen men inte agerat för att sätta stopp. Foto: Ivan Blanco/SVT

Trots brott mot lagen i 13 år – Ivo förbjöd inte lågtröskelboendet

Uppdaterad
Publicerad

Under minst 13 år kunde företaget bakom stödboendet Rysseviken fakturera kommuner i Stockholm utan att följa socialtjänstlagen. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, krävde varken vite eller förbjöd verksamheten.

Det ska inte betyda sista tröskeln innan döden. Tvärtom – skattepengar finansierar så kallade lågtröskelboenden för att de ska kunna vara första steget mot ett liv med egen bostad, eller nyktert äldreboende.

Men trots upprepade avslöjanden om allvarliga missförhållanden om Rysseviken på Gålö i Haninge, så har verksamheten fått fortsätta de senaste 13 åren.

Misären på boendet Rysseviken

Tretton år av lagbrott – Ivo satte inte stopp

2013 tog den nybildade myndigheten Ivo över tillsynsansvaret för vård och socialtjänst i Sverige, från Socialstyrelsen. Ivo inspekterade Rysseviken på Gålö i Haninge kommun. Då konstateras att brister som Socialstyrelsen påtalat inte hade åtgärdats. Men att företaget lovade att införa rutiner för att följa lagstiftningen.

De kommande tio åren som följer fortsätter på samma vis. Ivo ställer krav som bolaget bakom Rysseviken ignorerar.

Till exempel säger Ivo att personalen ”inte känner till” lex Sara- ansvaret att anmäla misstänkta missförhållanden, något som SVT Nyheter Stockholm avslöjade redan 2012.

2019 kunde Uppdrag granskning följa och visa hur en psykiskt sjuk kvinna nekades plats på drogfritt stödboende och placerades på Rysseviken av Stockholm stad, i en barack med otjänligt vatten. Ivo initierar en ny tillsyn.

45 män och kvinnor har då sitt hem på Rysseviken som totalt har 80 rum.

Efter tillsynen skriver Ivo återigen att verksamheten saknar kunskap om lex Sarah.

Intagna på Rysseviken dör, men verksamheten har ännu inte gjort någon lex Sarah-anmälan.

Ambulansen: ”Det var urin överallt i patientens rum”

I januari 2022 ringer ambulanspersonal in en fruktansvärd ögonvittnesskildring till Ivo från en utryckning till Rysseviken. Se video ovan.

Andra, anonyma anmälningar har också kommit till Ivo – från boende som utsatts för våld. Trots att berättelserna även rör rädsla för personal, skickar Ivo dem till ledningen på Rysseviken – utan vidare åtgärd.

SVT Stockholm har under lång tid försökt att få en intervju där Ivo besvarar frågor om hur tillsynsmyndigheten agerat och fungerar, men Ivo vill inte medverka.

Om anmälan från ambulanspersonalen skriver Hanna Fellenius, pressansvarig på Ivo till SVT:

”Tillsynen resulterade i ett beslut med brist. När IVO riktar kritik förutsätts att huvudmannen följer det regelverk som finns och vidtar adekvata åtgärder för att komma tillrätta med bristen”.

LAGEN GER IVO RÄTT ATT FÖRBJUDA VERKSAMHETER

Lågtröskelboenden kallas de stödboenden som tillåter drog- eller alkoholmissbruk. Men SVT:s granskning visar att här bor även svårt psykiskt sjuka och personer som inte alls har ett missbruk.

Lågtröskelboenden måste följa socialtjänstlagen. De inspekteras av Ivo. De är inte tillståndspliktiga, vilket betyder att det inte finns något tillstånd att dra in vid missförhållanden.

Däremot kan Ivo gå in och förbjuda verksamheten, vilket inte skett i fallet med Rysseviken.

I socialtjänstlagen står det:

”Om ett missförhållande enligt 8 § första stycket är allvarligt och Inspektionen för vård och omsorgs föreläggande inte följts, får inspektionen besluta att helt eller delvis återkalla tillståndet för verksamheten. Om verksamheten inte är tillståndspliktig får inspektionen i stället besluta att helt eller delvis förbjuda fortsatt verksamhet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet