Haninge kommun socialtjänsten svarar om misären på Rysseviken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Porshage, chef på social- och äldreförvaltningen i Haninge säger att man borde ha sett misären och agerat. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Kommunerna godkände stödboendet Rysseviken i anonymt dokument – trots ”fruktansvärda” förhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya larm om en katastrofal humanitär situation på stödboendet Rysseviken, gjorde kommuner en gemensam tillsyn och godkände boendet. Men vem som gjort den bedömningen framgår inte. Varken ansvariga tjänstemän eller den som kallas verksamhetsansvarig står med namn i handlingen från Nynäshamn och Haninge.

I en intervju med SVT Nyheter Stockholm i våras kallade socialnämndens ordförande i Haninge, Sedat Dogru (M), förhållandena på stödeboendet Rysseviken för ”horribla”.

Men SVT kan nu avslöja ett dokument som visar att tjänstemän bara ett halvår tidigare ansåg att Rysseviken levde till upp kraven som ställts i avtalet med Haninge och Nynäshamns gemensamma upphandlingsbolag.

Misären på boendet Rysseviken

– Jag kan förstå att man tycker det här är konstigt, säger Maria Porshage, chef på social- och äldreförvaltningen i Haninge.

Anonyma tjänstemän i dokumentet

Vilka tjänstemän som utfört den så kallade uppföljningen/tillsynen, i november 2023, står inte i handlingen. Det står inte heller om man gjort besök på boendet eller om det rör sig om enbart telefonsamtal till någon som utgett sig för att vara föreståndare. SVT:s granskning har visat att vissa boende själva fått hugga in och agera personal.

– Kommunerna har bara sopat under mattan, säger Ida Svedman som i egenskap av förvaltare åt en man med schizofreni, en månad innan tillsynen larmade till kommunerna om vad hon bevittnat som ”vidriga” förhållanden.

Anonym tjänsteman sammanfattar i de två kommunernas tillsynsdokument:

”Byggnaden är nedgången och sliten men vår bedömning av allmänna ytor motsvarar förväntningarna på standard utifrån avtal.”

Samt:

”Verksamhetsansvarig ser nu över hur de ska kunna återfå förtroendet från allmänheten så att kommuner börjar placera på Ryssevik igen.”

Varken chefer eller politiker har besökt boendet

Ordföranden i socialnämnden och chefen för social- och äldreförvaltningen i Haninge har själva inte besökt Rysseviken. Isabelle är en av flera som vittnat om våld hon utsatts för där – något som vi också kan se finns i boendes anmälningar till Ivo.

tom rum, man sitter på sängen,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personer har placerats på stödboendet Rysseviken i flera år – trots den akuta situationen. De senaste åren har flera dött. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Ur dokumentet i Haninges arkiv ”Tillsyn 8 november”

Handlingen är inget undertecknat protokoll, något sådant upprättades inte.

Det står: Arbetsanteckningar från möte med verksamhetsansvarig på Ryssevik (Gysinge upplevelser)

Uppföljning gjord av bistånd och förebyggande avdelning SÄF Hanineg kommun samt individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Nynäshamns kommun.

Syfte med mötet är enligt dokumentet:

1. Undersöka leverantörens förutsättningar för avtalsefterlevnad (SUN 2022 036)

2. Bedömning av boendemiljön på Ryssevik

Exempel på frågor i tillsynen som besvaras av verksamhetsansvarig:

”I vilken utsträckning utför personal tvätt och städ?”

”Personalen sköter om allmänna utrymmen dagligen och vid behov. Serviceinsatser är individanpassade med grundregel att självgående boende sköter städ och tvätt själva. Personer vid behov får hjälp av personalen.”

”Hur jobbar verksamheten med bekämpning av skadedjur (vägglöss)?

”Verksamheten gör vad den kan men det är problematiskt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet