SVT Nyheter Stockholm har i flera reportage visat misären på stödboendet Rysseviken i Haninge. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Efter SVT:s avslöjande: Boende på Rysseviken flyttas från misären

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjuka personer har flyttats från kaoset på Rysseviken i Haninge till stödboendet Skarpnäcksgården i Stockholm. Det uppger boende och tidigare personal för SVT Nyheter Stockholm. Men några är ännu kvar och får matlådor för att klara sig.

Haninge och Nynäshamns kommun sade upp avtalet med bolaget som drivit stödboendet Rysseviken efter grova missförhållanden. Men tiotalet psykiskt sjuka har ändå lämnats kvar i en total misär, har SVT Stockholm kunnat avslöja.

Den siste anställde lämnade boendet förra veckan, enligt uppgift på grund av utebliven lön.

Misären på boendet Rysseviken

”Flyttar vart som helst” om katten följer med

Nu berättar Isabelle att socialtjänsten varit på besök och lovat att de nu ska börja arbeta för att hon ska få en egen lägenhet, dit katten och bäste vännen Movitz får följa med.

– Jag sa att jag ger mig inte, jag vill bo på ett normalt ställe med Movitz där han kan må bra, berättar Isabelle innan hon faller i gråt av lättnad.

Den ideella föreningen Alla ska få mat har varit på Rysseviken och bistått med livsmedel, efter SVT:s avslöjande om att boende lämnats ensamma.

Kvinna håller upp en mobiltelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lägger socialjouren i Haninge på luren när Isabelle larmar dem på telefon. Foto: Anna-Klara Bankel/SVT

På lappar som personalen lämnat till de boende står det att socialjouren informerats om att boendet skulle lämnas obemannat och utan mat och elförsörjning.

SVT har sökt Maria Porshage, socialchef i Haninge, för mer svar om situationen och har även kontaktat ägaren till boendet upprepade gånger utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet