En man visar sina uppsvällda fötter, fulla med sår. Fotsulan är svart av smuts, han går barfota på det kletiga golvet som luktar starkt av urin.
Han heter Åke och har diabetes säger han, men det är svårt att föra ett samtal om olika fakta. Åke vill hellre sjunga.
Rysseviken har förbjudits att tillaga och servera mat i lokalerna.
– Men vad ska vi göra, de måste ju äta, säger Patrik – den enda anställde på plats, och som just lagat en lunch till de som inte kan ordna något åt sig själva.
Varken han eller de boende SVT pratar med har lyckats få tag på ägaren till Rysseviken senaste tiden. Och från kommunen finns inget besked om någon akut insats heller. Bara att avtalet med boendet sagts upp efter allvarliga missförhållanden.
Sedan SVT avslöjade liknande misär för flera år sedan, har inspektioner gjorts men flera kommuner fortsatte betala för sina placeringar av hemlösa på Rysseviken.
Många här är psykiskt och fysiskt funktionsnedsatta. Det är tillåtet att missbruka droger och alkohol. Enligt Haninge kommun behöver det få ta tid att hitta nya boenden för de behövande.
– Kommunen jobbar aktivt för att motivera de som bor där att flytta därifrån, säger Sedat Dogru (M), socialnämndens ordförande i Haninge.
Isabelle Pålsson säger att hon inte är missbrukare. Hon vill gärna komma bort från våldet, bråken, vägglössen och smutsen.
Larmar ambulans under SVT:s besök
De gemensamma toalett och duschutrymmena är mycket smutsiga. På golvet finns både urin och avföring.
Vi ser en man som går i nedkissade byxor.
– Det går inte att få honom att byta, säger en kvinna som presenterar sig som volontär på plats.
SVT hjälper personal att tillkalla ambulans när vi plötsligt upptäcker en avsvimmad man som har mycket svårt att andas.
Efter SVT:s besök uppger boende att Åke hämtats och fått ett nytt boende, samt att mannen som hämtades av ambulans till sjukhus inte vill tillbaka till Rysseviken.
SVT har utan framgång sökt ägaren till bolaget som driver Rysseviken.
Det här har hänt på Rysseviken
Rysseviken är ett drogtolerant härbärge i Haninge, där både personer som lider av missbruk men även icke missbrukande kan bo. Psykisk sjukdom är vanligt bland de boende och även fysiska funktionsnedsättningar.
SVT Nyheter Stockholm avslöjade redan 2012 att en ung pojke dött på boendet och att det rådde missförhållanden här.
2019 publicerades ett granskande reportage om misären på Ryssevik ”Marikas kamp” i SVT:s Uppdrag granskning.
Rysseviken ägs av bolaget Gysingeupplevelser AB.
Ägaren åtalades misstänkt för bokföringsbrott i november 2023, då företagets bokföring inte lämnats in i tid.
I mars 2024 förbjöd Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund bolaget att tillaga och hantera mat på anläggningen. Bolaget hade inte registrerat sin livsmedelsverksamhet.
Haninge kommun sa upp avtalet med Rysseviken i mars – trots det bor flera av de personer som placerats på härbärget kvar.