• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här besöker socialchefen härbärget – och blir konfronterad av Marika

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Psykiskt sjuka Marika Sellgren delar härbärge med missbrukare som tillåts knarka. Uppdrag granskning är med när chefen som är ansvarig för beslutet att placera henne där besöker boendet och konfronteras av Marika.

– Jag kämpar för att över huvud taget överleva, säger hon.

När Marika Sellgren vräktes från sin hyreslägenhet tidigare i år avslog socialtjänsten hennes ansökan om ett stödboende, med hänvisning till att hennes hjälpbehov inte var tillräckligt stort.

Istället fick hon en plats på härbärget Rysseviken, som socialtjänsten betalar för. Där delar hon boende med aktiva missbrukare och andra personer med psykiatriska diagnoser.

Vem kan rädda Sanne?

Mats Fors är enhetschef på socialtjänsten Södermalm och ansvarig för beslutet att placera Marika på Rysseviken. När han besöker härbärget har det gått fyra månader sedan hon vräktes.

– Det här stället är inte bra. Dessutom är det svartmögel här och det har jag pratat om men ingenting hände, säger Marika till socialchefen.

“Ingen människa skulle väl behöva bo såhär”

När Uppdrag gransknings team besöker Rysseviken vid ett flertal tillfällen ser de två personal bland de boende.

Marika visar för Mats Fors att vattnet i kranen har en brun färg och berättar att andra på härbärget knarkar ihjäl sig.

– Det finns ingenting. Det finns ju övervakningskameror, två personal på 50 personer. Du betalar 28 000 i månaden. Fattar du? Det är ju helt sinnessjukt, säger hon.

Marika Sellgren och Mats fors sitter i Marikas kök på härbärget Rysseviken. Foto: SVT/Emil Larsson

Bara de senaste fem åren har fyra personer dött på Rysseviken. Från 1 januari till 22 maj i år gjorde polisen 23 utryckningar till boendet. 

– Det är klart att det här inte är något jag tycker är jättebra, som jag är stolt över, säger Mats Fors.

– Ingen människa skulle väl behöva bo så här. Samtidigt, de förutsättningar som finns och det som vi har att jobba med...

Men kan ni skylla ifrån er på det? 

– Nej, det är en förklaring. Jag skyller inte ifrån mig utan säger att utifrån det vi har att jobba med på socialtjänsten och de personer vi jobbar med, hur lagstiftningen ser ut, samverkan med andra, med psykiatri och så vidare...

Men ni är ju ansvariga för att hitta boenden som är värdiga? 

– Ja.

“Det viktiga är att vi pratar om det”

När Mats Fors lämnar Rysseviken står han och Marika utanför ingången och tar varandra i hand.

– Det finns en massa saker som har blivit fel och vi kanske ser på olika sätt på vissa saker. Men det viktiga är att vi pratar om det. Vi behöver göra det vi kan och bjuda till, och du behöver göra det du kan och bjuda till. Då kan vi nå framåt liksom.

Under sommaren, efter socialchefens besök på Rysseviken, flyttade socialtjänsten Marika till ett korttidsboende i centrala Stockholm. Hur länge hon får stanna där vet hon inte.

Rysseviken AB har avböjt att bemöta kritiken mot boendet. 

Uppdrag gransknings reportage Marikas kamp finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet