– Jag blir berörd av att personer kan befinna sig i en situation där man har två allvarliga tillstånd. Att då inte få den bästa vården och bollas mellan huvudmän, det tycker jag är ovärdigt, säger socialminister Lena Hallengren. Foto: TT

Missbrukare och psykiskt sjuka slussas runt – nu vill regeringen ändra tvångsvården

Uppdaterad
Publicerad

Den som både har missbruksproblem och psykiska problem riskerar med dagens lagstiftning att falla mellan stolarna. Nu vill regeringen utreda en gemensam lagstiftning.

Med dagens lagstiftning lyder personer med missbruksproblem respektive psykiska problem under olika lagar när de hamnar under tvångsvård. Det handlar lagen om vård av missbrukare (LVM) och lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT).

För den som både har ett pågående missbruk och psykiatriska diagnoser, en kombination som är mycket vanlig, är det svårt att få hjälp. För missbruksvården ansvarar socialtjänsten, medan sjukvården ansvarar för den psykiatriska vården – vilket resulterar i att  människor slussas mellan olika instanser. Den som har missbruk blir ofta utan psykiatrisk vård.

Vem kan rädda Sanne?

Kom till efter SVT:s granskning

Efter Uppdrag gransknings program ”Vem kan rädda Sanne”, som sändes 2018, tillsattes en utredning för att förbättra vården.

Enligt utredarens förslag ska ansvaret för missbruksvården hamna hos regionerna.

– De flesta som får vård för beroende har en allvarlig psykiatrisk problematik, nu föreslår vi en ansvarsfördelning som tydliggör att båda saker ska få behandling samtidigt, säger regeringens särskilde utredare Anders Printz till SVT Nyheter.

Nu får utredaren även i uppdrag att ta fram ett förslag på hur lagen om tvångsvård ska ändras.

– Vi vill att utredaren också tittar på hur man kan slå samman LPT och LVM, eftersom det finns personer som kan vårdas med respektive lag men ibland hamnar mellan stolarna, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren: ”Ovärdigt”

Uppdrag granskning följde Sannes turer i vården och hur hon slussades runt mellan olika instanser. Efter programmet ställde sig samtliga partier i riksdagens socialutskott bakom en lagändring och uppmanade regeringen att utreda frågan.

– Det har präglat mig väldigt mycket, jag träffade Sannes mamma och flera andra mammor, säger Lena Hallengren.

– Jag blir berörd av att personer kan befinna sig i en situation där man har två allvarliga tillstånd. Att då inte få den bästa vården och bollas mellan huvudmän, det tycker jag är ovärdigt.

Utredningen om vården vid samsjuklighet tillsattes 2020 och uppdraget var bland annat att undersöka vilka för- och nackdelar det finns med att slå ihop lagstiftningen. Det nya uppdraget, att ta fram ett lagförslag för tvångsvården, ska redovisas i början av 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem kan rädda Sanne?

Mer i ämnet