Boende på Rysseviken lever i smuts våld och vägglöss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta är en av dem som lämnats till sitt öde när personal och ägare försvunnit från Rysseviken. När en boende larmar Socialjouren, lägger handläggarna på luren. Foto: Anna-Klara Bankel/SVT

Sista personalen har lämnat Rysseviken i Haninge – boendet obemannat

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen åkte den siste ur personalen hem från stödboendet Rysseviken i Haninge, då löner inte ska ha betalats ut. Boendet är nu helt obemannat, även nattetid. SVT åker ut och möter psykisk sjukdom och en dörr målad med avföring. När vi larmar socialjouren – lägger de på luren.

Under måndagen får SVT larm från Rysseviken om att den sista personalen meddelat att han går hem på dagen. Enligt uppgift på grund av utebliven lön. Isabelle, som bor där, är rädd.

Nycklar till de personliga rummen och lokalerna är ute bland boende, det finns kriminalitet och droger.

Misären på boendet Rysseviken

När SVT kommer ut är det uppenbart att vad de boende sagt stämmer. Lappar har delats ut under dagen där det står att personalen som tidigare bemannat dygnet runt har slutat och att det stopp på all matutdelning.

Avföring på dörrar och ingrodd smuts

SVT:s reportrar varnas av några boende för att gå ned i källarvåningen på huvudbyggnaden eftersom det i de rummen bor personer som är mer psykiskt sjuka än andra och kan bli våldsamma.

Längst bort i korridoren av rum finns en dörr som målats på utsidan med avföring. Kvinnan som bor där öppnar inte när vi knackar och ropar.

Men flera andra öppnar till sina bostadsrum – en blandning av gammal, ingrodd smuts på väggar, golv och fönster. Det är tydligt att de som bor här inte har förmåga att hjälpa sig själva.

Kommunens skyldighet att akut hjälpa

En man om kallas Sickan berättar att det under lång tid varit han och andra boende som agerat personal och att han av ägaren stuckits till pengar då och då, men utan att det räknats på några summor.

Människorna på Rysseviken är placerade på stödboendet av sina kommuner som betalat för dem fram till sista juni. Men då ägare och personal inte finns på plats och tar ansvar för de boende är det kommunens skyldighet att akut hjälpa till vård och boende.

SVT är med på kvällen när Isabelle ringer upp socialjouren på Haninge kommun för att be dem komma ut.

Två gånger lägger handläggarna på luren.

Kvinna håller upp en mobiltelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han är närmast apatisk, men fömedlar att han vill bo någon annanstans. Men Socialjouren vill inte komma ut till Rysseviken. Foto: Anna-Klara Bankel/SVT

Enligt Sedat Dogru (M), ordförande för Socialnämnden i Haninge kommun letar man boende till människorna på Rysseviken men att det behöver få ta sin tid att ”motivera” de boende.

Ägaren till bolaget bakom Rysseviken har inte kunnat nås av SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet