Isabelle visar kontraktet som hon säger att hon tvingades skriva på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isabelle visar upp kontraktet som hon kände sig tvingad att skriva under för att få tak över huvudet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Boende på Rysseviken måste skriva på kontrakt: Ring inte polisen

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle är en av de boende i misären på Rysseviken i Haninge. Hon visar det hon kallar ”avtalet” som hon tvingats underteckna för att få plats på stödboendet. Där står det att hon inte får ringa polisen eller socialjouren, för då kommer hon omedelbart att skrivas ut.

Isabelles berättelse om hur det varit att bo på Rysseviken är en historia präglad av rädsla. För våld från andra boende – Isabelle visar bilder på skador hon fått. Hon berättar också om sexuella trakasserier från personer som jobbat som personal utan att vara anställda.

Nu larmar hon om katastrofen och misären, men förut vågade hon inte, när chefspersoner fanns på boendet. Hon visar bilder på skador hon säger att andra boende gett henne.

Bild från förra året på skador hon berättar att hon fick efter våld. Isabelle visar från sin mobiltelefon. Foto: Lisa Liljefors

”Inte ringa myndigheter”

”Kontrakt mellan Isabelle Paulsson och Rysseviken AB” är rubriken på dokumentet. Vidare står: ”För att flytta in i lägenhet 41 har vi som krav av Isabelle följande”: Att inte ringa till myndigheter och anklaga oss för saker. Att inte ringa polisen. Att inte ringa socialjouren.”

Fler punkter anger att man inte får störa och att regler ska efterföljas. Ovanför underskrifterna från föreståndaren och Isabelle står:

”Om inte detta följs kommer det att innebära omedelbar utskrivning”.

Föreståndare förnekar

Till SVT säger föreståndaren, vars namnteckning finns på kontraktet, att hon sade upp sig från boendet förra året. Hon förnekar kännedom om avtalet, där krav ställs att inte larma polis och andra myndigheter.

– Jag vill inte lämna några kommentarer.

Vägrar skiljas från katten Movitz

Isabelles lilla lägenhet med kokvrå finns i en barackbyggnad på området. Och fastän personal nu lämnat boendet är Isabelle kvar här, tillsammans med den älskade katten Movitz.

Hon säger att hon hellre dör än skiljs från katten, för Movitz sviker henne aldrig, till skillnad från människorna. Önskan är att få bo i en liten stuga eller lägenhet där hon kan laga mat.

Isabelles största intressen i livet är maträtter och att städa i sitt lilla hushåll, som ligger i en egen barack på Ryssevikens område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet