De larmade om katastrof på Rysseviken men kommunerna godkände boendet trots misär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida och Stefan är arga för att Haninge och Nynäshamn tystade ned deras larm förra hösten om att människor for mycket illa på stödboendet Rysseviken. Foto: Sandra Tottie/SVT

De larmade om misär på Rysseviken: ”Det var som i en amerikansk skräckfilm”

Uppdaterad
Publicerad

När Ida Svedman började fatta misstankar om att något var fel på stödboendet Rysseviken gjorde hon vad ansvariga politiker inte gjort. Hon sökte själv sanningen. Det första hon och kamraten mötte var en psykotisk man i ett rör i marken.

Ida Svedman är förvaltare åt en man med sjukdomen schizofreni. Hon och hennes kamrat Stefan Gustafsson larmade förra hösten, i oktober 2023, till flera ansvariga personer på Haninge och Nynäshamns kommun om en humanitär katastrof som pågick ute i skogen där Rysseviken ligger.

– Det första vi märker när vi parkerar på gården är att det sitter en man nere i ett rör i marken och pratar med sig själv. Det kändes mycket underligt och obehagligt, berättar Ida.

Misären på boendet Rysseviken

Skickade in bilder på misären till kommunerna

När de inte fick svar på sitt larm, mejlade Ida och Stefan återigen politikerna och tjänstemännen i Nynäshamn och Haninge kommun. De bifogade bilder på sönderslagen inredning och grov smuts i boendets lokaler.

Haninge svarade då att kommunen är ”medveten om brister”.

Nynäshamn skrev att ”kommunen inte tidigare har genomfört någon avtalsuppföljning på boendet, vilket är en brist från kommunens sida som kommunen kommer att arbeta med för att förbättra.”

Ingen personal

Sedan gör kommunerna något de kallar ”uppföljning” och ger Rysseviken godkänt.

Till skillnad från myndigheterna gjorde Ida Svedman och kamraten Stefan Gustafsson flera spontana besök på Rysseviken där de kunde röra sig fritt i lokalerna, även kvällstid. Inte vid något tillfälle mötte de någon personal, berättar de.

Ung pojke dog 2012 – ansvariga ”kände inte till” lagstiftning

SVT Nyheter Stockholm började granska vad som pågick på Rysseviken redan 2012 då en kille dött på boendet. Vi intervjuade då verksamhetschefen Leif Wästfeldt. Han är fortfarande ansvarig för företaget. Trots upprepade försök att nå honom har vi inte lyckats ställa frågor. Till exempel varför Rysseviken inte lex Sarah-anmälde de många dödsfallen som skett fram tills nu i somras.

Leif Wästfeldt verksamhetschef på Rysseviken intervju 2013

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Wästfeldt säger i en intervju från SVT ABC 2013 att han ”inte visste” att dödsfallet på en ung pojke på boendet måste anmälas enligt lex Sarah. Foto: Anders Grudd

FÖRVALTARENS UPPDRAG

För att tingsrätten ska utse en förvaltare måste det finnas ett tydligt behov. Behovet kan finnas på grund av sjukdom, psykisk störning, dålig hälsa eller liknande.

Om det räcker med en god man ska tingsrätten inte utse en förvaltare.

Tingsrätten kan besluta om förvaltare mot din vilja, om rätten anser att du riskerar att fara illa, vara till skada för dig själv eller bli utnyttjad. Dina anhöriga behöver inte heller gå med på beslutet.

Att bevaka rätt innebär att förvaltaren ser till att dina rättigheter i samhället inte tas ifrån dig. Du ska få den hjälp och det skydd du har rätt till. Förvaltaren kan också sköta din ekonomi.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet