Kvinna håller sin katt i famnen och står i en dörröppning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från misär på stödboendet Rysseviken i Haninge – till ett eget attefallshus. Följ med till Isabelles nya hem. Foto: Sandra Tottie/SVT

Drömmen gick i uppfyllelse för Isabelle – efter kaoset på Rysseviken

Uppdaterad
Publicerad

Våld, hot, smuts och vägglös var hennes verklighet på stödboendet Rysseviken i Haninge. Efter hennes larm och kamp för ett eget hem har nu drömmen gått i uppfyllelse för Isabelle och katten Movitz.

Egentligen är det inte ett tillsvidarekontrakt. För det vita, ganska nybyggda attefallshuset i en villaträdgård hyrs av socialtjänsten och vidare till Isabelle.

Men en stuga är allt hon önskat som hem för sig och katten Movitz, som hon vägrat skiljas ifrån, vilket är krav för att få bo på härbärge eller korridorsrum på Skarpnäcksgården.

Misären på boendet Rysseviken

En trygg tillvaro, efter många år i det hon beskriver som ett ”människostall” – Rysseviken.

– Nu kan jag sova på natten. Jag är inte rädd längre, säger Isabelle.

På Rysseviken har Haninge och Nynäshamns kommuner placerat hemlösa som på grund av skulder, mycket låg inkomst och funktionshinder har svårt att få egna hyreskontrakt på bostäder. Det gemensamma avtalet avslutades i mars efter nya larm om misär och gällde fram till sista juni.

14 000 kronor för attefallsstuga i villaområde

Isabelle lever på sjukersättning, men hyran är för hög för henne att betala så hon får bidrag från socialtjänsten. Men det var först efter att hon vägrat flytta till ett korridorsrum med missbrukande människor på Skarpnäcksgården i Stockholm, som kommunen gav med sig och erbjöd Isabelle en liten stuga.

Rysseviken har också accepterat aktivt missbrukande människor. Män och kvinnor har levt på små ytor i korridorsrum, under vad som inte kan beskrivas som annat än en sanitär olägenhet.

Isabelle klarade sig lite bättre säger hon, för att hon fick bostad i en barack på gården med egen ingång. Där innanför höll hon själv rent och fint.

SVT Nyheter Stockholm har upprepade gånger sökt Ryssevikens ägare utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misären på boendet Rysseviken

Mer i ämnet