Trålare i Östersjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trålen är stor som två handbollsplaner – hör kaptenen om kritiken mot deras sätt att fiska i Östersjön. Foto: SVT

Här får teamet följa med ”monstertrålaren” ut på havet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Av kritiker har de utmålats som Östersjöns pirater. De kallas ”monstertrålare” och har beskyllts för att dammsuga havet på strömming. Under en vecka fick Uppdrag gransknings reporter följa med till sjöss på ett av fartygen.

– När man läser i tidningar och inte känner igen sig i den bilden som ges, så tänker jag att det bästa är att visa verkligheten, säger kapten Fredrik Gustafsson.

Misstänksamheten mot medier är stor bland de familjer som äger rätten till att fiska en stor del av Östersjöns strömming och skarpsill. I den hätska debatten som pågår har de blivit hotade och kallade ”utrotningsfiskare”.

Nu väljer en av familjerna att öppna upp – genom att bjuda ut Uppdrag gransknings team på havet, för att visa hur de arbetar och bemöta kritiken.

Se bilderna i klippet ovan.

Fakta: Fisken i Östersjön

  • Under 80- och 90-talen kollapsade Östersjöns stora torskbestånd pga överfiske. På 25 år har vi förlorat 75 procent av all fiskbar fisk i Östersjön.  
  • Sill- och strömmingsbestånden var flera gånger större för 30 år sen. Och många andra fiskarter som lax, plattfisk, gös, gädda och sik är illa ute i Östersjön.
  • Utöver överfiske bidrar andra problem som övergödning, döda bottnar och klimatförändringarna med ett varmare hav till att fiskbestånden påverkas.
  • Snabbt ökande populationer av skarv och säl äter mycket fisk och går hårt åt redan starkt decimerade fiskbestånd, speciellt kustnära.
  • Ett långvarigt överfiske pekas ändå ut av de flesta forskare som den stora orsaken. Förändringen har kommit sen andra världskriget då trålfisket började ta fart.
  • Många forskare anser att EU:s fiskepolitik, och därmed Sveriges, fiskar ner fiskbestånden för hårt, saknar försiktighetsmarginaler, och inte tar hänsyn till en rad viktiga faktorer som till exempel fiskens roll i ekosystemet.

Källor: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.