Misstänksamheten mot medier är stor bland de familjer som äger rätten till att fiska en stor del av Östersjöns strömming och skarpsill. I den hätska debatten som pågår har de blivit hotade och kallade ”utrotningsfiskare”.
Nu väljer en av familjerna att öppna upp – genom att bjuda ut Uppdrag gransknings team på havet, för att visa hur de arbetar och bemöta kritiken.
Se bilderna i klippet ovan.
Fakta: Fisken i Östersjön
- Under 80- och 90-talen kollapsade Östersjöns stora torskbestånd pga överfiske. På 25 år har vi förlorat 75 procent av all fiskbar fisk i Östersjön.
- Sill- och strömmingsbestånden var flera gånger större för 30 år sen. Och många andra fiskarter som lax, plattfisk, gös, gädda och sik är illa ute i Östersjön.
- Utöver överfiske bidrar andra problem som övergödning, döda bottnar och klimatförändringarna med ett varmare hav till att fiskbestånden påverkas.
- Snabbt ökande populationer av skarv och säl äter mycket fisk och går hårt åt redan starkt decimerade fiskbestånd, speciellt kustnära.
- Ett långvarigt överfiske pekas ändå ut av de flesta forskare som den stora orsaken. Förändringen har kommit sen andra världskriget då trålfisket började ta fart.
- Många forskare anser att EU:s fiskepolitik, och därmed Sveriges, fiskar ner fiskbestånden för hårt, saknar försiktighetsmarginaler, och inte tar hänsyn till en rad viktiga faktorer som till exempel fiskens roll i ekosystemet.
Källor: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Stockholms universitet