Tvådelad bild. Vänster: fiskare i regnrock. Höger: ansjovis på knäckebröd med gräddfil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket strömming från Östersjön kan man egentligen äta? Hör forskaren Magnus Karlsson om de nya resultaten. Foto: SVT

Östersjöfisk inte så giftig som man tidigare trott

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Glada nyheter inför påsk, där gravad strömming är en klassiker på många högtidsbord. En ny studie visar att miljögifterna i strömmingen från Östersjön minskar stadigt.

– För vuxna män och kvinnor över barnafödande ålder är det inga problem alls att äta den här fisken, säger forskaren Magnus Karlsson.

Studien bygger på strömming från 12 platser längs Svealandskusten. Gifthalten av dioxiner och PCB har sjunkit i snitt 30 procent sen prover togs på samma platser för fem år sen.

Högst var halterna i norra Uppland. Lägst utanför Nyköping.

– Där är gifthalterna så låga att en man kan äta 100 portioner strömming om året och hålla sig inom tolerabelt intag, säger Magnus Karlsson, forskare i miljöanalys vid miljöinstitutet IVL.

Beräkningen utgår från att man inte får i sig dioxiner från andra livsmedel.

Får kritik

Studien bekräftar en analys som Uppdrag granskning låtit göra på strömming från Öland. Där ger gifthalten möjlighet att äta fisken ca 50 gånger per år för vuxna.

Det är i linje med Livsmedelsverkets kostråd. Men myndigheten får kritik för att betona risk framför nytta, och att dess kampanjer kan ge intrycket att strömming bara kan ätas ett par gånger per år. Trots att det endast gäller riskgrupperna barn, ungdomar och kvinnor i fertil ålder.

– Folk har blivit uppskrämda. Jag tycker att Livsmedelsverket borde vara mycket tydligare i att kommunicera den stora nyttan för stora delar av svenska folket att äta mer fet fisk, säger Gustaf Almqvist, projektledare på länsstyrelsen i Stockholm.

– Vi vill se en ökad konsumtion av den otroligt fina råvara som strömming faktiskt är.

Behåller råd

Det finns fortfarande ett exportförbud i EU för strömming från Bottniska viken i norr. Men i Östersjön, söder om Åland, hävdes förbudet 2018 då gifthalterna där stadigt minskat.

Livsmedelsverket vill ändå fortsatt ha samma råd för hela Östersjön.

– Halterna är fortfarande för höga. Vi får i oss för mycket från andra livsmedel redan. Det finns inte utrymme att släppa på kostråden för östersjöfisken, särskilt inte för känsliga grupper, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket svarar på nya studien om strömming

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör toxikolog Sabina Litens Karlsson om varför Livsmedelsverket väljer att behålla nuvarande råd. Foto: SVT

”I princip ingen risk”

Att gifter som dioxiner minskar i Östersjön beror på att tillförseln från pappersindustrierna i princip har upphört. Det visar den miljöövervakning som görs på sillgrisslans ägg och abborre på många platser längs ostkusten.

– Det är ett resultat av flera decenniers miljöarbete, säger forskaren Magnus Karlsson.

Tvekar du själv att äta strömming?

– Nej. För vuxna som jag är det i princip ingen risk.

Fakta: Livsmedelsverkets kostråd

  • Strömming och sill är samma fiskart. Söder om Kalmar kallas den för sill, och norr om Kalmar kallas den för strömming.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB.
  • Barn, unga, gravida, ammande eller den som vill bli gravid i framtiden bör äta den här fisken högst 2–3 gånger per år.
  • Övriga personer kan äta strömming/sill från Östersjön den en gång i veckan.
  • Den mesta sill som säljs i matbutikerna kommer inte från Östersjön och innehåller därför lägre halter av miljögifter.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.