Strömming, SVT:s reporter Malvina Britts och EU-parlamentet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har EU:s fiskeministrar presenterat fiskekvoterna för nästa år – och beskedet väcker kritik. SVT reder ut på en minut. Foto: SVT

Fiskekvoter klara i EU – dubblat strömmingsfiske i centrala Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Sill-och strömmingskvoten dubblas i centrala Östersjön nästa år – ett beslut som får skarp kritik.

– Det är en skandal, säger EU-parlamentsledamoten Isabella Lövin (MP).

En uppgörelse är klar vid EU:s fiskeministermöte i Luxemburg. Bland annat slog ministrarna fast EU-kommissionens förslag om att öka kvoten av sill och strömming i centrala Östersjön med 108 procent jämfört med i fjol. För strömmingen i Bottenhavet och Bottenviken blir det också som kommissionen föreslog en ökning på 21 procent jämfört med i år.

Sveriges regering har i förhandlingarna haft hållningen att fisket ska begränsas.

– Vi ska ha så lågt satta kvoter som möjligt, sade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till SVT under måndagen.

Frågan har dock lett till en politisk strid och landsbygdsministern har anklagats för att ha en mesig hållning.

Regeringen och oppositionen är överens om att fisket efter strömming måste begränsas – men flera oppositionspartier anser att det är dags att stoppa fisket.

Forskare har varnat för risken för kollaps för sillen och strömmingen samtidigt som det rapporteras om dåliga fångster längs den svenska ostkusten.

Lövin (MP) kritisk

EU-parlamentsledamoten Isabella Lövin (MP) riktar skarp kritik mot beslutet.

– För det första är det återigen en skandal att ministerrådet bryter mot lagen. Vi måste se till att få hållbara fiskebestånd i våra hav enligt EU:s lagstiftning. Här följer man inte det som kommissionen har föreslagit i många fall.

Lövin ifrågasätter att man inte använt sig av en försiktighetsprincip.

– Vi vet att det är väldigt stora osäkerheter i bestånden. Torsken har redan kollapsat i stort sett och både strömmingen och skarpsillen visar tecken på att kunna kollapsa.

”Tar inte frågan på allvar”

Lövin är också kritisk mot Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren, som hon menar har misslyckats med sitt mandat att minska kvoten för strömming, när resultatet nu blev en ökning av kvoten.

– Då kunde man tycka att det vore rimligt att inte ställa sig bakom beslutet, men Sverige har tydligen röstat ja, och det är ett hyckleri och ingenting annat. Det visar att Sveriges landsbygdsminister inte tar frågan på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.