En närbild av en död fisk som ligger på en träyta. Fisken har en glansig, iriserande hud med nyanser av blått och grönt, samt ett framträdande öga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots dåliga fångster vill EU-kommissionen höja fiskekvoterna för sill och strömming i Östersjöområdet. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Politisk strid om fiskekvoterna och strömmingen: ”Mesig hållning”

Publicerad

Den dystra situationen för strömmingen längs den svenska ostkusten fortsätter med rapporter om dåliga fångster. Under tisdagen väntas EU:s fiskeministrar redovisa de fiskekvoter som ska gälla för 2025. Stoppa fisket helt, tycker forskare och frågan har nu resulterat i en politisk strid där landsbygdsministern anklagas för att ha en mesig hållning.

Medan forskare varnar för risken för kollaps för sillen och strömmingen och kustfiskare vittnar om usla fångster förhandlar just nu EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter och Sveriges hållning är att fisket ska begränsas.

– Vi ska ha så lågt satta kvoter som möjligt, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Samstämmigheten tar slut

Regeringen och oppositionen är överens om att fisket efter strömming måste begränsas, men sen tar samstämmigheten slut.

– Det är en mesig hållning, som få kommer att lyssna till, säger riksdagsledamoten Jytte Guteland (S) om regeringens plan att vara taktiska i förhandlingarna.

Flera oppositionspartier anser att det är dags att stoppa fisket. Något landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) avfärdar helt, men som stöds av forskare.

– Det akuta nu är att helt enkelt stoppa fisket totalt för att under några år få stammen att växa till igen, säger marinbiologen och forskaren Kerstin Johannesson på Göteborgs universitet.

Högre kvoter

Trots forskarnas varningar och de skrala fångsterna föreslår nu EU-kommissionen, efter rekommendation från internationella havsforskningsrådet ICES, betydligt högre fiskekvoter för strömming än de man haft i år i Östersjöområdet.

– Jag tror att det kommer att landa i att kvoterna höjs, säger Kullgren (KD).

Fördubbling i Östersjön

I Bottniska viken rekommenderas cirka 66 tusen ton mot 55 tusen ton 2024. För centrala Östersjön handlar det om en fördubbling från 40 368 ton till ca 83 000 ton.

ICES menar att det finns gott om fisk även om den större strömmingen saknas. De personer som står bakom det storskaliga trålfisket och beskylls för att ha fiskat bort strömmingen är också av uppfattningen att det inte saknas fisk.

– Det finns massor av strömming hävdar en person som äger en fisketrålare men som inte vill bli intervjuad av SVT.

Blir fel

Forskaren Kerstin Johannesson menar samtidigt att att ny forskning visar att de grunder som avgör fiskekvoterna gör att det blir fel eftersom man inte tar hänsyn till storleken på fisken eller om de hör till olika lokala bestånd.

– Det finns en risk att vi tappat lokala bestånd som vi inte fått tillbaka, säger hon och menar att det är bråttom med att förändra kriterierna för kvoteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.