Medan forskare varnar för risken för kollaps för sillen och strömmingen och kustfiskare vittnar om usla fångster förhandlar just nu EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter och Sveriges hållning är att fisket ska begränsas.
– Vi ska ha så lågt satta kvoter som möjligt, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
Samstämmigheten tar slut
Regeringen och oppositionen är överens om att fisket efter strömming måste begränsas, men sen tar samstämmigheten slut.
– Det är en mesig hållning, som få kommer att lyssna till, säger riksdagsledamoten Jytte Guteland (S) om regeringens plan att vara taktiska i förhandlingarna.
Flera oppositionspartier anser att det är dags att stoppa fisket. Något landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) avfärdar helt, men som stöds av forskare.
– Det akuta nu är att helt enkelt stoppa fisket totalt för att under några år få stammen att växa till igen, säger marinbiologen och forskaren Kerstin Johannesson på Göteborgs universitet.
Högre kvoter
Trots forskarnas varningar och de skrala fångsterna föreslår nu EU-kommissionen, efter rekommendation från internationella havsforskningsrådet ICES, betydligt högre fiskekvoter för strömming än de man haft i år i Östersjöområdet.
– Jag tror att det kommer att landa i att kvoterna höjs, säger Kullgren (KD).
Fördubbling i Östersjön
I Bottniska viken rekommenderas cirka 66 tusen ton mot 55 tusen ton 2024. För centrala Östersjön handlar det om en fördubbling från 40 368 ton till ca 83 000 ton.
ICES menar att det finns gott om fisk även om den större strömmingen saknas. De personer som står bakom det storskaliga trålfisket och beskylls för att ha fiskat bort strömmingen är också av uppfattningen att det inte saknas fisk.
– Det finns massor av strömming hävdar en person som äger en fisketrålare men som inte vill bli intervjuad av SVT.
Blir fel
Forskaren Kerstin Johannesson menar samtidigt att att ny forskning visar att de grunder som avgör fiskekvoterna gör att det blir fel eftersom man inte tar hänsyn till storleken på fisken eller om de hör till olika lokala bestånd.
– Det finns en risk att vi tappat lokala bestånd som vi inte fått tillbaka, säger hon och menar att det är bråttom med att förändra kriterierna för kvoteringen.