Barnens rätt i samhället, Bris, har i dagarna lämnat över en rapport om bristerna i stödet till familjehem, till den statliga familjehemsutredningen. De kontaktas av barn som tvingas flytta från familjehem.
– Det är tyvärr alldeles för vanligt att barn omplaceras, säger Marie Angsell, sakkunnig på Bris.
De reagerar starkt på SVT Nyheters granskning av tre syskon som Söderhamns socialtjänst planerar att flytta till ett jourhem, efter över två års placering i ett välfungerande familjehem.
– Det kan vara skadligt, för att en omplacering påverkar alla barnens livsområden, säger Marie Angsell.
Socialstyrelsen: Flyttar mellan tio olika familjehem
I en stor studie fann Socialstyrelsen att bland barn som varit tvångsplacerade länge hade mellan sju och åtta procent av dem bott i tio olika hem – eller fler. Några hade upplevt så många som 30 olika placeringar.
Även Barnrättsbyrån, som arbetar för att barn ska få komma till tals och kunna driva sin rätt, får många samtal om familjehemsplaceringar.
I fallet med de tre syskonen har de på barnens uppdrag kontaktat den ansvariga nämnden.
– Barnen har en anknytning till familjehemmet. Då är omplacering av barn ett jättestort problem, eftersom anknytning är viktigt och skapar trygghet, säger Karin Henriksson, barnombud på Barnrättsbyrån.
Ombud till syskonen som ska flyttas
Barn- och lärandenämndens ordförande i Söderhamn har avgått och ska ersättas vid ett fullmäktigemöte idag.
Efter att Barnrättsbyrån och andra barnrättsorganisationer ringt och skrivit till nämnden har syskonen fått ett ombud som nu läser sig in i ärendet, enligt uppgifter till SVT.