Ulla och Hans Andersson reagerar starkt och faller i gråt när de får höra om sin dotter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad sitter du och säger?” Starta videon för att se föräldrarnas reaktion efter beskedet om Therese. Foto: SVT

Se föräldrarnas starka reaktion på beskedet om försvunna Therese

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sedan tre år tillbaka har Ulla och Hans Andersson ingen kontakt med sin dotter Therese. Hennes förvaltare ansökte om skyddad folkbokföring och flyttade henne till okänd ort. När Uppdrag granskning försöker kartlägga var kan Therese finns, leder spåren till en lägenhet i Örnsköldsvik.

Ulla och Hans Andersson i Degerfors har förgäves letat i tre år efter sin dotter Therese, som har flera funktionsnedsättningar. Under flera år hade föräldrarna haft konflikter med assistenter och en förvaltare som företrädde Therese och hanterade hennes ekonomi.

2021 fick hon en ny förvaltare som ansökte hos Skatteverket om skyddad folkbokföring – och flyttade Therese till en hemlig adress.

Läs granskningen: Beslutet av förvaltaren håller Therese isolerad

Sedan dess har Therese varit försvunnen, dold från omvärlden och utan telefon. Trots att flera personer i hennes närhet vittnar om att hon haft det bra hos föräldrarna och vill ha kontakt med dem.

När Uppdrag granskning lyckas hitta Therese visar det sig att hon flyttats till en lägenhet över 65 mil från Degerfors. I klippet ovan får Ulla och Hans Andersson höra om mötet och se en bild på sin dotter.

Se hela reportaget: ”Var är Therese?” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.