En person sitter på en stol med en grön stol bredvid sig och en vägg i bakgrunden. Det finns olika dokument och en elektrisk kontakt synlig på väggen. Rummet har en enkel och modern inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer inte att sopa det här under mattan” – se överförmyndarnämndens ordförande om vilka åtgärder som nämnden kommer att göra. Foto: Julija Sidner/SVT

Överförmyndaren om Therese försvinnande: ”Illa berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Therese förvaltare flyttade henne utan föräldrarnas vetskap till andra sidan landet – Örnsköldsvik.

Överförmyndarnämnden kommer att utreda fallet efter Uppdrag Gransknings inslag.

Uppdrag granskning har berättat om Therese, som försvann för tre år sedan efter att hennes förvaltare ordnat hemlig folkbokföringsadress och flyttat henne 65 mil från sin hemkommun i Degerfors till Örnsköldsvik.

Therese har sedan dess inte fått ha kontakt med sin familj och blivit nekad att ha en mobiltelefon.

Hon är autistisk, har en intellektuell funktionsvariation och epilepsi.

– Det är en väldigt ingripande åtgärd att ha en förvaltare. Då är det i grunden viktigt att det finns anhöriga eller andra runtomkring som kan ha insyn och som kan skicka in ett klagomål, säger överförmyndarnämndens ordförande Arvid Lundberg.

– Det som är speciellt som kommer fram i programmet är att när man har skyddade personuppgifter så fungerar inte processen på samma sätt, det innebär att anhöriga inte längre kan höra av sig.

Samma förvaltare som Arne Gavelin

Företaget som den aktuelle förvaltaren arbetar för heter Optio och har även varit förvaltare till Arne Gavelin utanför Örnsköldsvik. Han blev satt under förvaltarskap mot sin vilja – och fick rätt.

Med tanke på hur förvaltaren bemötte föräldrarna och med fallet Arne Gavelin färskt i minnet, varför fortsätter ni att anlita Optio?

– Jag kan inte gå in på de enskilda fallen, men vi har svårt att rekrytera förvaltare, vilket är ett problem i hela Sverige, säger Lundberg.

Överförmyndarnämnen

Örnsköldsviks överförmyndarnämnd ingår i Umeåregionens överförmyndarenhet. Där ingår även bland annat Bjurholm, Vindeln och Vännäs.

Varje kommun ska ha en överförmyndare som utövar tillsyn över hur gode män och förvaltare sköter sitt uppdrag. Anhöriga kan hos överförmyndaren ta del av handlingar och begära att företrädaren byts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.