85-årige Arne Gavelin fick 60 000 kronor i skadestånd av Stockholms tingsrätt för att utan sin vetskap blivit satt under förvaltarskap. Nu har hovrätten höjs beloppet till 80 000. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Fallet Arne Gavelin: Hovrätten höjer skadeståndet till 80 000

Uppdaterad
Publicerad

När Arne Gavelin i Bredbyn skulle ta ut pengar på sitt konto blev det tvärstopp – kontot var spärrat. Det visade sig att han utan vetskap blivit satt under förvaltarskap.

Fallet blev rättssak, och nu har Svea hovrätt beslutat att Arne, 86 år om några veckor, ska få 80 000 kronor i skadestånd från staten.

Det var för lite drygt fem år sedan som det stod klart för Arne Gavelin att han plötsligt inte längre förfogade över sina egna tillgångar. Hans bankkonton var spärrade.

Arne Gavelin hade helt utan vetskap satts under förvaltarskap efter ett domstolsbeslut, utan någon medicinsk grundar.

Den person som utsetts till förvaltare hade redan sålt en stor del av hans tillgångar som till exempel bostads- och skogsfastigheter och flera maskiner.

Revs upp

En utförlig medicinsk utredning gjordes, och den visade att Arne aldrig haft något behov av förvaltare. Domstolen rev då upp förvaltarskapsbeslutet.

Men då hade stora delar av hans tillgångar alltså redan sålts. Arne Gavelin kände sig kränkt och illa behandlad av samhället. Med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa stämde han staten för beslutet om förvaltarskap bakom hans rygg.

Stockholms tingsrätt gav Arne rätt och beslutade att staten skulle betala honom 60 000 kronor i skadestånd. Men Centrum för rättvisas jurist ansåg att beloppet var för lågt och drev frågan vidare till Svea hovrätt.

Skärper kravet

Under onsdagen kom hovrättens beslut. Rätten skärper skadeståndskravet mot staten och slår fast att Arne Gavelin ska ha 80 000 kronor i ersättning.

– Förvaltarskapet kändes som en livstidsdom. Jag hade förlorat alla mina rättigheter och ställts utanför samhället. Det hela har varit oerhört förödmjukande. Det känns som en upprättelse att även hovrätten nu slagit fast att det var fel, säger Arne Gavelin i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.